Sadzone jajko na grzance z warzywami, czyli pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Polecam, bo taki zestaw robi się bardzo szybko, a wygląda całkiem zachęcająco, prawda? 🙂 Przy okazji chciałabym Wam przypomnieć, dlaczego warto uwzględnić jajka w zdrowej diecie. Przeczytacie o tym tutaj.
Sadzone jajko na grzance z warzywami – składniki:
- 1 kromka pieczywa graham,
- 1 jajko,
- garść mixu sałat (może być także rukola, czy roszponka),
- plaster polędwicy z indyka,
- 2 łyżki humusu,
- 1 pomidor malinowy,
- łyżeczka nasion sezamu niełuskanego,
- szczypta chilli (o tym, dlaczego warto stosować ostre przyprawy pisałam tutaj),
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia.
Sposób przygotowania
Najpierw opiekamy w tosterze pieczywo. W tym czasie na patelni z rozgrzanym masłem przygotowujemy sadzone jajko. Gotową grzankę smarujemy humusem i wykładamy na nią plaster polędwicy, a następnie mix sałat. Na koniec kładziemy sadzone jajko. Całość posypujemy chilli i nasionami sezamu. Gotowe danie podajemy z pysznym pomidorem malinowym.
Smacznego! 🙂
To jedno z moich ulubionych śniadań. A jakie są Wasze najlepsze pomysły na pyszne rozpoczęcie dnia? Pochwalcie się w komentarzu, chętnie poznam Wasze przepisy 🙂
Danie to:
około 355 kcal
Białko: 22,1g
Węglowodany: 33,3g
Tłuszcz: 16,7g
Błonnik pokarmowy: 8,1g
IG: 45,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂