Kto nie lubi owsianki, ten nie wie, co traci. Nie dość, że pyszna, energetyczna i zdrowa, to jeszcze można ją przygotować według własnych preferencji smakowych 🙂 Jedna z moich ulubionych wersji, to owsianka z borówkami i orzechami włoskimi. Prosta i sycąca. Idealna na rozpoczęcie bardzo wymagającego dnia 🙂
Owsianka z borówkami i orzechami włoskimi- składniki (1 porcja):
- 5 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1/2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- 3/4 szklanki mleka 2%,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- garść świeżych borówek,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 2 orzechy włoskie.
Owsianka z borówkami – sposób przygotowania
Najpierw wlewam do garnuszka mleko.
Następnie dodaję płatki owsiane i cynamon cejloński.
Później wszystko mieszam i gotuję na małym ogniu aż płatki będą miękkie.
Co jakiś czas należy przemieszać owsiankę.
Na koniec gotową wykładam do miseczki i dodaję świeżo zmielone siemię lniane, borówki oraz posiekane orzechy i płatki migdałowe. Pychotka! 🙂
Owsianka to:
około 428 kcal
Białko: 15,8g
Węglowodany: 54,3g
Tłuszcz: 19,2g
Błonnik pokarmowy: 7,8g
Ładunek glikemiczny: 17,1 (IG = 36,9)
Spróbuj także:
Uwielbiam owsianki! Przede wszystkim za szybkość i łatwość z jaką można je przygotować. Oczywiście zawsze dobieram do nich ulubione dodatki. Najczęściej są to sezonowe owoce i orzechy.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Pyszna propozycja, to coś dla mnie.