Ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną

1K

Lubicie zapiekanki? Ja uwielbiam! Szczególnie, gdy są proste i szybkie w przygotowaniu. To także świetny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce składników. Dziś czeka na Was ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną, która sprawdzi się jako obiad albo kolacja. Mi jej przygotowanie zajęło chwilę, bo wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż, które został z poprzedniego posiłku. Jednak ryż nie jest koniecznym składnikiem tej zapiekanki. Możecie go pominąć i dodać więcej warzyw. Zapraszam do pysznego przepisu dla małych i dużych.

Ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną

Składniki (2 porcje):

  • 1 cukinia,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 5 plastrów wędliny z indyka,
  • 1 cebulka,
  • 125g sera mozzarella,
  • 100g passaty pomidorowej,
  • 4 łyżki ugotowanego wcześniej brązowego ryżu,
  • szczypta ziół prowansalskich.
Ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną

Sposób przygotowania

Najpierw cukinię pokrój w kostkę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. Następnie pokrój wędlinę, pomidorki i cebulkę. Dodaj składniki do naczynia. Później wrzuć ugotowany wcześniej ryż i zalej całość passatą pomidorową. Na koniec ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Posyp całość ziołami prowansalskimi. Zapiekaj przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 465kcal
Białko: 36,6g
Węglowodany: 41,3g
Tłuszcz: 18,5g
Błonnik pokarmowy: 5,0g
Ładunek glikemiczny: 15,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij