Lubicie zapiekanki? Ja uwielbiam! Szczególnie, gdy są proste i szybkie w przygotowaniu. To także świetny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce składników. Dziś czeka na Was ekspresowa zapiekanka z cukinią i wędliną, która sprawdzi się jako obiad albo kolacja. Mi jej przygotowanie zajęło chwilę, bo wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż, które został z poprzedniego posiłku. Jednak ryż nie jest koniecznym składnikiem tej zapiekanki. Możecie go pominąć i dodać więcej warzyw. Zapraszam do pysznego przepisu dla małych i dużych.
Składniki (2 porcje):
- 1 cukinia,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 5 plastrów wędliny z indyka,
- 1 cebulka,
- 125g sera mozzarella,
- 100g passaty pomidorowej,
- 4 łyżki ugotowanego wcześniej brązowego ryżu,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw cukinię pokrój w kostkę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. Następnie pokrój wędlinę, pomidorki i cebulkę. Dodaj składniki do naczynia. Później wrzuć ugotowany wcześniej ryż i zalej całość passatą pomidorową. Na koniec ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Posyp całość ziołami prowansalskimi. Zapiekaj przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 465kcal
Białko: 36,6g
Węglowodany: 41,3g
Tłuszcz: 18,5g
Błonnik pokarmowy: 5,0g
Ładunek glikemiczny: 15,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂