Coś szybkiego, coś smacznego, coś innego! Czyli mój sposób na makaron w lżejszej wersji, podkreślony nutką startego imbiru, koniecznie spróbujcie! Oto pyszny makaron z brokułem, marchewką i sezamem. Szybki obiad w niecodziennej odsłonie. Bardzo fajne połączenie smaków.
Makaron z brokułem, marchewką i sezamem – składniki (2 porcje):
- makaron pełnoziarnisty, 140g (masa przed ugotowaniem),
- oliwa z oliwek, 2 łyżki,
- sezam, 2 łyżki,
- brokuł, około 8 różyczek,
- 2 marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała czerwona cebulka,
- około 2cm kawałek świeżego imbiru.
Sposób przygotowania
- Najpierw makaron gotujemy al dente.
- Następnie brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa krótko gotujemy we wrzątku (około 3 minuty).
- Później na rozgrzanej patelni (z jedną łyżką oliwy) chwilkę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek.
- Dodajemy ugotowane i odcedzone warzywa. Ścieramy także na tarce imbir. Wszystko chwilkę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem dodając odrobinę wody.
- Na koniec po około 4 minutach duszenia, dodajemy na patelnię odcedzony makaron i sezam. Całość dopełniamy 1 łyżką oliwy, wszystko mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu oraz papryczką chili.
Jedna porcja to:
około 503 kcal
Białko: 18,2g
Węglowodany: 76,9g
Tłuszcz: 17,9g
Błonnik pokarmowy: 15,0g
Ładunek glikemiczny: 23,6g (IG = 38,1)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂