Owsianka sama w sobie to bardzo wartościowa propozycja śniadaniowa, a ta poniżej to prawdziwa bomba witamin! Wszystko za sprawą dodatku owoców leśnych, które są najbogatsze jeśli chodzi o antyoksydanty. Owoce leśne można włączyć do menu przez cały rok. Pamiętajcie, że te mrożone są równie wartościowe, co świeże. Zachęcam do korzystania z tych dobrodziejstw! 🙂 Na blogu możecie także przeczytać o korzystnych właściwościach płatków owsianych, pisałam o tym tutaj. Oto przepyszna owsianka z owocami leśnymi i płatkami migdałowymi.
Owsianka z owocami leśnymi i płatkami migdałowymi – składniki (1 porcja):
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- garść owoców leśnych (u mnie mrożone maliny i jagody),
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 3/4 szklanki napoju kokosowego z kartonika,
- szczypta sproszkowanej stewii (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Najpierw płatki owsiane i cynamon zalej napojem kokosowym (opcjonalnie dodaj szczyptę stewii jeśli chcesz słodszą owsiankę). Następnie gotuj na małym ogniu aż płatki będą miękkie. Później na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Na koniec gotową owsiankę przelej do miseczki, dodaj świeżo zmielone siemię lniane, owoce leśne i posyp prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
Owsianka to:
około 370 kcal
Białko: 10,3g
Węglowodany: 50,7g
Tłuszcz: 16,1g
Błonnik pokarmowy: 13,1g
Ładunek glikemiczny: 13,7 (średni), ale indeks glikemiczny 36,6 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂