Owsianka sama w sobie to bardzo wartościowa propozycja śniadaniowa, a ta poniżej to prawdziwa bomba witamin! Wszystko za sprawą dodatku owoców leśnych, które są najbogatsze jeśli chodzi o antyoksydanty. Owoce leśne można włączyć do menu przez cały rok. Pamiętajcie, że te mrożone są równie wartościowe, co świeże. Zachęcam do korzystania z tych dobrodziejstw! 🙂 Na blogu możecie także przeczytać o korzystnych właściwościach płatków owsianych, pisałam o tym tutaj. Oto przepyszna owsianka z owocami leśnymi i płatkami migdałów.

Owsianka z owocami leśnymi i płatkami migdałów – składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- garść owoców leśnych (u mnie mrożone maliny i jagody),
- 1 łyżka płatków migdałów,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka dżemu z owoców leśnych (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Najpierw płatki owsiane, cynamon i siemię lniane zalej mlekiem i wodą. Następnie gotuj na małym ogniu aż płatki będą miękkie. Później na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Na koniec gotową owsiankę przelej do miseczki, dodaj dżem, owoce leśne i posyp prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?