Co robicie z kaszą jaglaną, która została Wam z obiadu? Oczywiście wykorzystujecie jako bazę do przygotowania pysznej sałatki na kolację! Oto szybka sałatka z kaszą jaglaną. Jest naprawdę rewelacyjna w smaku. Polecam Wam serdecznie! A nawet jeśli nie macie pozostawionej kaszy z obiadu, to po prostu ją ugotujcie specjalnie na tą sałatkę. Warto! 🙂
Szybka sałatka z kaszą jaglaną – składniki (2 porcje):
- około 100g kaszy jaglanej,
- 1 mała czerwona papryka,
- garść zielonych oliwek,
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku,
- 50g sera feta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy kaszę jaglaną na sypko i czekamy, aż przestygnie lub pomijamy ten krok, jeśli została nam z obiadu.
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Oliwki także kroimy w mniejsze kawałki.
Do kaszy dodajemy pokrojone warzywa i posiekany szczypiorek.
Następnie dodajemy także oliwę z oliwek, mieszamy oraz doprawiamy naszą sałatkę i gotowe! 🙂
*Jeśli chcesz, to możesz dodać do sałatki także około 1 łyżkę zielonego pesto np. z jarmużu albo bazylii. Jeszcze lepiej podkręci jej smak! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂