Postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i oto efekt moich działań 🙂 Por i szpinak w mleku kokosowym z kurkumą. Niby takie nic, a jednak potężna dawka witamin dla naszego organizmu! A to właśnie za sprawą dodatku kurkumy, a właściwie zawartej w niej kurkuminy. Jest to silny przeciwutleniacz o właściwościach prozdrowotnych. Pobudza pracę neuronów, wspiera pracę mózgu oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Por i szpinak w mleku kokosowym z kurkumą to wspaniały dodatek do innych dań. Możemy zjeść do tego np. upieczoną rybę albo sadzone jajka. W wersji na szybko sprawdzi się także ugotowany makaron 🙂 Zapraszam do przepisu na te zdrowe pyszności 🙂
Składniki:
- świeży szpinak, 200g,
- 1 por,
- 1 mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka masła klarowanego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- spora szczypta kurkumy,
- odrobina soli i pieprzu,
- 150ml mleka kokosowego z kartonika (polecam z firmy Real Thai).
Sposób przygotowania
Najpierw na patelni rozgrzej masło klarowane i oliwę.
Przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
Następnie dodaj liście szpinaku i pokrojonego w talarki pora.
Krótko przesmaż warzywa aż szpinak straci swą objętość.
Później zalej warzywa mlekiem kokosowym i dodaj przyprawy.
Gotuj przez około 5 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
313kcal
Białko: 10,6g
Węglowodany: 35,8g
Tłuszcz: 17,3g
Błonnik pokarmowy: 11g
Ładunek glikemiczny: 6,8g
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂