Pyszny, pełnowartościowy obiad, który przygotujesz w krótkim czasie – oto on 🙂 Kurczak z kaszą bulgur i warzywami czeka na wypróbowanie. Uwielbiam tego rodzaju posiłki, bo są błyskawiczne w przygotowaniu i smakują wszystkim domownikom. Jestem pewna, że Wam to danie także zasmakuje więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Was do skorzystania z tego przepisu 🙂 Na końcu wpisu dla zainteresowanych podaję wartości odżywcze tego dania.
Składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka, 200g,
- 100g kaszy bulgur,
- średnia cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- mała czerwona cebulka,
- garść pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- przyprawy: czarny pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, szczypta curry, szczypta soli.
Sposób przygotowania
Najpierw mięso kroimy w mniejszą kostkę i doprawiamy.
Następnie kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
Później warzywa kroimy w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i krótko podsmażamy kurczaka.
Gdy mięso jest już lekko podsmażone, to dodajemy także warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko podsmażamy przez około 7 minut.
Po tym czasie dodajemy do całości ugotowaną kaszę i wszystko mieszamy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 457kcal
Białko: 35,3g
Węglowodany: 57g
Tłuszcz: 11,8g
Błonnik pokarmowy: 11,6g
Ładunek glikemiczny: 21,9
Wypróbuj także:
- indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami,
- fit pulpeciki z cukinią,
- spaghetti z fasolką szparagową.
SMACZNEGO! 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂