Jak szybki obiad, to oczywiście makaron. Dziś polecam Wam spaghetti z cukinią, natką pietruszki i mozzarellą. To danie zrobicie naprawdę błyskawicznie, a efekt końcowy będzie taki, jakbyście pół dnia spędzili w kuchni 🙂
Składniki (2 porcje):
- makaron spaghetti, około 120g (najlepiej pełnoziarnisty),
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ser mozzarella, około 100g,
- natka pietruszki, 1 łyżka,
- przyprawy: czarny pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie,
- garść roszponki do dekoracji.
Jak to zrobić?
Makaron spaghetti ugotuj al dente. W tym czasie pokrój cukinię w ćwiartki, posiekaj czerwoną cebulką i czosnek. Następnie w głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przygotowane warzywa. Dopraw pieprzem, ziołami prowansalskimi i czerwoną papryką. Później dodaj także ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki i kilka plasterków sera. Całość wymieszaj i przed podaniem udekoruj roszponką.
Smacznego! 🙂