Spaghetti z cukinią i mozzarellą – prosto i sezonowo

1.3K

Jak szybki obiad, to oczywiście makaron. Dziś polecam Wam spaghetti z cukinią i mozzarellą. To danie zrobicie naprawdę błyskawicznie, a efekt końcowy będzie taki, jakbyście pół dnia spędzili w kuchni. Cukinię uwielbiam i dlaczego niemal codziennie z niej korzystam w sezonie! To warzywo bardzo sycące, choć niskokaloryczne. Serdecznie zapraszam Was do prostego i pysznego pomysłu na obiad lub ciepłą kolację.

Spaghetti z cukinią i mozzarellą – składniki (2porcje):

  • pełnoziarnisty makaron spaghetti, 120g,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebulki,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ser mozzarella, 125g,
  • natka pietruszki, 1 łyżka,
  • przyprawy: czarny pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie,
  • 2 garście roszponki do dekoracji.

Sposób przygotowania

Najpierw makaron spaghetti ugotuj al dente. W tym czasie pokrój cukinię w ćwiartki, posiekaj czerwoną cebulkę i czosnek. Następnie w głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przygotowane warzywa. Dopraw pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą czerwonej papryki. Później dodaj także ugotowany i odcedzony makaron, posiekaną natkę pietruszki i kilka plasterków sera. Na koniec całość wymieszaj i trzymaj na ogniu do czasu, aż ser się nieco stopi. Przed podaniem udekoruj roszponką.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 507kcal
Białko: 27,9g
Węglowodany: 57,1g
Tłuszcz: 21,5g
Błonnik pokarmowy: 8,0g
Ładunek glikemiczny: 18,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij