Jak szybki obiad, to oczywiście makaron. Dziś polecam Wam spaghetti z cukinią i mozzarellą. Prosto, pysznie i sezonowo 🙂 To danie zrobicie naprawdę błyskawicznie, a efekt końcowy będzie taki, jakbyście pół dnia spędzili w kuchni. Cukinię uwielbiam i dlaczego niemal codziennie z niej korzystam w sezonie! To warzywo bardzo sycące, choć niskokaloryczne. Serdecznie zapraszam Was do prostego i pysznego pomysłu na obiad lub ciepłą kolację. A jeśli chodzi o samą cukinię, to tutaj znajdziecie zestawienie aż 34 przepisów z cukinią w roli głównej! 🙂
Spaghetti z cukinią i mozzarellą – składniki (2porcje):
- pełnoziarnisty makaron spaghetti, 120g,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ser mozzarella, 125g (masa netto),
- natka pietruszki, 1 łyżka,
- przyprawy: czarny pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie,
- 2 garście roszponki do dekoracji.
Sposób przygotowania
Najpierw makaron spaghetti ugotuj al dente. W tym czasie pokrój cukinię w ćwiartki, posiekaj czerwoną cebulkę i czosnek. Następnie w głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przygotowane warzywa. Dopraw pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą czerwonej papryki. Później dodaj także ugotowany i odcedzony makaron, posiekaną natkę pietruszki i kilka plasterków sera. Na koniec całość wymieszaj i trzymaj na ogniu do czasu, aż ser się nieco stopi. Przed podaniem udekoruj roszponką.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 507 kcal
Białko: 27,9g
Węglowodany: 57,1g
Tłuszcz: 21,5g
Błonnik pokarmowy: 8,0g
Ładunek glikemiczny: 18,9 (średni), ale indeks glikemiczny 38,5 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂