Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne biszkopty serowe. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska albo dodatek np. do sałatki. W takiej właśnie formie zjedliśmy je dziś na kolację. Te biszkopciki to także fajna propozycja żywieniowa dla dzieci – nie od dziś wiadomo, że najmłodszym zwykle smakuje żółty ser na tostach, czy też pizzy. Tutaj mamy go pod dostatkiem 🙂 Polecam Wam serdecznie przepis na biszkopty serowe, na pewno Wam zasmakują! 🙂 Ostrzegam jednak, te biszkopciki choć są niewielkich rozmiarów, to są bardzo sycące. Na szczęście spokojnie połowę porcji można zamrozić i zjeść innego dnia.
Biszkopty serowe – składniki (około 30 sztuk):
- 100g sera w kostce cheddar lub gouda (u mnie cheddar),
- 1 szklanka mąki orkiszowej (może być zwykła),
- 3 jajka,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki płatków chilli,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.
*z przyprawami możecie poeksperymentować według własnych preferencji
Biszkopty serowe – sposób przygotowania
- Najpierw rozgrzej piekarnik na 185 stopni, grzanie góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Następnie zetrzyj do miski ser na tarce o grubych oczkach.
- Później dodaj mąkę, roztopione masło, jajka oraz przyprawy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma i delikatnie wyrabiaj ciasto, które powinno mieć konsystencje ciastoliny.
- Następnie umyj dłonie i zwilżonymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kuleczki wykładaj na blaszkę pozostawiając niewielkie odstępy.
- Na koniec każdą z kuleczek delikatnie spłaszczaj (ja robiłam to łyżeczką).
- Biszkopciki piecz przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?