Jako mama dietetyk bardzo dużą uwagę skupiam na odżywianiu moich dzieci. Córeczka Zosia, która ma dwa latka lubi od czasu do czasu zjeść owocowy jogurt. Przestrzegam jednak przed kupowaniem ich w tradycyjnych sklepach. Jeśli zajrzycie do etykiety takiego jogurtu, zobaczycie, że kryje się w nim dodatkowy cukier, lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i wzmacniacze smaku. Zachęcam Was do przygotowania takiego jogurtu samodzielnie, bo jest to naprawdę proste i szybkie. Najlepiej sięgnąć po owoce sezonowe, bo są najbardziej wartościowe. Dziś przedstawiam Wam przepis na nasz ulubiony domowy jogurt owocowy 🙂
Domowy jogurt owocowy – składniki (2 porcje):
- jogurt naturalny 180g (w składzie powinien mieć tylko mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii),
- 1 brzoskwinia,
- 1/2 banana,
- łyżka siemienia lnianego (aby wzbogacić jogurt o cenne kwasy omega-3).
Sposób przygotowania
Jak już pisałam we wstępie, taki jogurt robi się błyskawicznie. Najpierw obieramy owoce. Następnie umieszczamy je wraz z jogurtem i siemieniem lnianym w naczyniu i całość blendujemy. Taki jogurt możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni lub zjeść od razu 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 124kcal
Białko: 4,7g
Węglowodany: 16,5g
Tłuszcz: 5,2g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 7,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂