Gryczanka z kokosem to śniadanie, które powstało przypadkiem. Został mi ugotowany woreczek kaszy gryczanej z poprzedniego dnia, zatem postanowiłam go jakoś fajnie wykorzystać i udało się! Oto przepis na fantastyczne, bardzo sycące i smaczne śniadanie. Dzięki ugotowanej dzień wcześniej kaszy, samo przygotowanie to tylko kilka minut. Pysznie, szybko i zdrowo 🙂
Gryczanka z kokosem – składniki (2 porcje):
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 2 łyżki sera mascarpone,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- garść borówek.
Gryczanka z kokosem – sposób przygotowania
- Najpierw ugotuj kaszę według przepisu z opakowania lub skorzystaj z ugotowanej dzień wcześniej.
- Następnie w garnuszku rozgrzej olej kokosowy.
- Później dorzuć do niego kaszę, wiórki kokosowe i siemię lniane.
- Całość podgrzewaj na średnim ogniu aż kasza będzie ciepła i chrupiąca.
- Gotową gryczankę wyłóż do miseczek, dodaj mascarpone i borówki.
Smacznego! 🙂
Lubicie śniadania na szybko? Pewnie tak! Bo komu by się chciało od rana spędzać mnóstwo czasu w kuchni… Pamiętajcie jednak, że zdrowe śniadanie to podstawa i warto przyłożyć się, aby było pełnowartościowe. Gryczankę polecam szczególnie osobom zabieganym!
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?