Tym razem śniadanko z serii “gotuję, nie marnuję”. Jestem przeciwniczką wyrzucania jedzenia, dlatego zawsze staram się wykorzystywać składniki na różne sposoby. Pozostało mi trochę ryżu z ostatniego obiadu, zatem postanowiłam wykorzystać go jako pyszne śniadanko. Przygotowanie zajęło mi kilka minut, a smakiem byli zachwyceni wszyscy domownicy, łącznie z dwuletnią Zosią. Oto bananowa ryżowianka, którą na pewno ze smakiem zjedzą także najmłodsi 🙂

Bananowa ryżowianka – składniki (3 porcje):
- niecały woreczek ugotowanego ryżu typu basmati,
- około 1 szklanka mleka 1,5% albo roślinnego,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1 duży dojrzały banan.
Sposób przygotowania
- Najpierw wsypuję do garnuszka ryż.
- Następnie dodaję cynamon i rozgniecionego widelcem banana.
- Całość zalewam mlekiem i gotuję na małym ogniu przez kilka minut.
- Na koniec można dodać do ryżowianki np. orzechy albo świeże owoce.
Smacznego! 🙂
Sami widzicie, że przygotowanie takiego śniadanka zajmuje niewiele czasu, a przynajmniej wykorzystujemy w 100% zakupioną żywność. Nie marnujmy, tylko starajmy się być kreatywni w kuchni 🙂 Myślę, że przeglądając przepisy z mojego bloga natraficie na ciekawe inspiracje żywieniowe, które nie tylko okażą się pyszne, ale przede wszystkim odżywcze dla naszego organizmu 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?