Tym razem śniadanko z serii “gotuję, nie marnuję”. Jestem przeciwniczką wyrzucania jedzenia, dlatego zawsze staram się wykorzystywać składniki na różne sposoby. Pozostało mi trochę ryżu z ostatniego obiadu, zatem postanowiłam wykorzystać go jako pyszne śniadanko. Przygotowanie zajęło mi kilka minut, a smakiem byli zachwyceni wszyscy domownicy, łącznie z dwuletnią Zosią. Oto bananowa ryżowianka, którą na pewno ze smakiem zjedzą także najmłodsi 🙂
Bananowa ryżowianka – składniki (3 porcje):
- 100g ugotowanego wcześniej ryżu typu basmati,
- około 1 szklanka mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1 duży dojrzały banan.
Sposób przygotowania
- Najpierw wsypuję do garnuszka ryż.
- Następnie dodaję cynamon i rozgniecionego widelcem banana.
- Całość zalewam mlekiem i gotuję na małym ogniu przez kilka minut.
- Na koniec można dodać do ryżowianki np. orzechy albo świeże owoce.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja (bez dodatków) to:
około 193 kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 39,9g
Tłuszcz: 1,9g
Błonnik pokarmowy: 2,1g
Ładunek glikemiczny: 19,1 (IG = 50,5)
Sami widzicie, że przygotowanie takiego śniadanka zajmuje niewiele czasu, a przynajmniej wykorzystujemy w 100% zakupioną żywność. Nie marnujmy, tylko starajmy się być kreatywni w kuchni 🙂 Myślę, że przeglądając przepisy z mojego bloga natraficie na ciekawe inspiracje żywieniowe, które nie tylko okażą się pyszne, ale przede wszystkim odżywcze dla naszego organizmu 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂