Bananowa ryżowianka

1.1K

Tym razem śniadanko z serii “gotuję, nie marnuję”. Jestem przeciwniczką wyrzucania jedzenia, dlatego zawsze staram się wykorzystywać składniki na różne sposoby. Pozostało mi trochę ryżu z ostatniego obiadu, zatem postanowiłam wykorzystać go jako pyszne śniadanko. Przygotowanie zajęło mi kilka minut, a smakiem byli zachwyceni wszyscy domownicy, łącznie z dwuletnią Zosią. Oto bananowa ryżowianka, którą na pewno ze smakiem zjedzą także najmłodsi 🙂

Bananowa ryżowianka

Bananowa ryżowianka – składniki (3 porcje):

  • niecały woreczek ugotowanego ryżu typu basmati,
  • około 1 szklanka mleka 1,5% albo roślinnego,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • 1 duży dojrzały banan.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw wsypuję do garnuszka ryż.
  2. Następnie dodaję cynamon i rozgniecionego widelcem banana.
  3. Całość zalewam mlekiem i gotuję na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Na koniec można dodać do ryżowianki np. orzechy albo świeże owoce.

Smacznego! 🙂

Sami widzicie, że przygotowanie takiego śniadanka zajmuje niewiele czasu, a przynajmniej wykorzystujemy w 100% zakupioną żywność. Nie marnujmy, tylko starajmy się być kreatywni w kuchni 🙂 Myślę, że przeglądając przepisy z mojego bloga natraficie na ciekawe inspiracje żywieniowe, które nie tylko okażą się pyszne, ale przede wszystkim odżywcze dla naszego organizmu 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij