Tym razem mam dla Was przepis, który z pewnością przekona do siebie wszystkich, którzy dotąd nie byli fanami kaszy jaglanej. Przypominam Wam, że nie bez powodu jest ona uznawana za królową wśród kasz – jest bardzo zdrowa i wręcz konieczna w naszym codziennym menu. Dziś chcę się z Wami podzielić takim prostym przepisem, który jest w zasadzie bazą do przygotowania wielu innych posiłków z kaszą jaglaną w słodkiej wersji. Oto kokosowa kasza jaglana a’la rafaello. Może Wam posłużyć jako samodzielny deser – jak mi dzisiaj z dodaną kostką gorzkiej czekolady, albo np. jako poranna jaglanka z dodatkiem świeżych owoców, co pewnie uczynię jutro 🙂
Kokosowa kasza jaglana a’la rafaello – składniki:
- szklanka suchej kaszy jaglanej, czyli dwa woreczki,
- 3 szklanki wrzącej wody,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- szczypta kurkumy,
- szczypta soli,
- 1 szklanka wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- około 3 łyżki miodu (można więcej jeśli chce się uzyskać jeszcze słodszy smak).
Sposób przygotowania
Sposób ugotowania kaszy jaglanej podpatrzyłam na blogu pani Agnieszki Maciąg i muszę przyznać, że jest po prostu rewelacyjny. Kasza przygotowana w ten sposób zawsze smakuje wybornie!
- Najpierw wsypujemy kaszę do garnka i prażymy ją przez kilka minut mieszając co jakiś czas. Robimy tak do czasu, aż kasza zacznie wydzielać lekki zapach i delikatnie się rumienić.
- Następnie dodajemy masło, szczyptę kurkumy i soli.
- Zalewamy kaszę wrzątkiem, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
4. Gdy kasza się ugotuje, chwilkę czekamy aż nieco ostygnie.
5. Następnie dodajemy do niej miód oraz wiórki kokosowe i całość mieszamy.
6. Nasza kokosowa kasza jaglana a’la rafaello jest gotowa. Możemy zjeść ją od razu na ciepło, albo schować do lodówki i zjeść kolejnego dnia na zimno jako śniadaniową jaglankę z dodatkiem świeżych owoców.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?