Indyk w kokosowym sosie z warzywami

724

Pomysł na pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu obiad. Indyk w kokosowym sosie z warzywami. Możemy podawać go razem z ulubioną kaszą albo ryżem i dodatkiem świeżych warzyw. Jest bardzo aromatyczny i zasmakuje także dzieciom. Polecam, bo jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej ugotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni z głowy 🙂

Indyk w kokosowym sosie z warzywami – składniki (4 porcje):

  • polędwiczka z indyka, około 500g,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 mały por,
  • duża biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai),
  • mały pęczek koperku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżki masła klarowanego,
  • szczypta suszonego oregano, soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw myjemy i osuszamy mięso i kroimy je w plastry.

Następnie cebulkę kroimy w pióra, marchewki w plasterki, a pora w talarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Później na patelni rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek i przesmażamy wszystkie warzywa.

W tym czasie oprószamy mięso przyprawami.

Gdy warzywa będą już nieco przesmażone, to dodajemy do nich także mięso i razem wszystko mieszamy i krótko smażymy.

Na koniec dodajemy mleko kokosowe i całość zagotowujemy.

Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij