Pomysł na pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu obiad. Indyk w kokosowym sosie z warzywami. Możemy podawać go razem z ulubioną kaszą albo ryżem i dodatkiem świeżych warzyw. Jest bardzo aromatyczny i zasmakuje także dzieciom. Polecam, bo jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej ugotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni z głowy 🙂
Indyk w kokosowym sosie z warzywami – składniki (4 porcje):
- pierś z indyka, 500g,
- 2 średnie marchewki,
- 1 mały por,
- duża biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 250ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai),
- mały pęczek koperku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżki masła klarowanego,
- szczypta suszonego oregano, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy i osuszamy mięso i kroimy je w plastry.
Następnie cebulkę kroimy w pióra, marchewki w plasterki, a pora w talarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Później na patelni rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek i przesmażamy wszystkie warzywa.
W tym czasie oprószamy mięso przyprawami.
Gdy warzywa będą już nieco przesmażone, to dodajemy do nich także mięso i razem wszystko mieszamy i krótko smażymy.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe i całość zagotowujemy. Dusimy około 15 minut.
Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 241 kcal
Białko: 31,0g
Węglowodany: 10,6g
Tłuszcz: 8,9g
Błonnik pokarmowy: 2,4g
Ładunek glikemiczny: 2,1 (IG = 26,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂