Mam nadzieję, że znajdą się tutaj miłośnicy zup o kremowej konsystencji, bo właśnie taką chciałabym zaproponować Wam dzisiaj! 🙂 Pyszna i bardzo łatwa do przygotowania zupa krem z gruszki i pietruszki to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Sprawdzi się również w menu dziecięcym. Zapraszam do przepisu 🙂
Krem z gruszki i pietruszki – składniki:
- korzeń pietruszki, 350g (około 4 sztuki),
- gruszka, 2 sztuki,
- świeży imbir, mały 1cm kawałek,
- wywar warzywny, 0,5l,
- masło klarowane, 1 łyżka,
- gałka muszkatołowa, 1 płaska łyżeczka,
- oliwa z oliwek, 2 łyżki,
- natka pietruszki, 1 łyżka.
Sposób przygotowania
Najpierw w garnku gotujemy bulion warzywny.
Następnie pietruszkę obieramy i kroimy w małe kawałki. Z gruszki pozbywamy się gniazda nasiennego i również kroimy ją w mniejsze kawałki.
Później w głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy pokrojoną gruszkę i pietruszkę. Doprawiamy startym imbirem i gałką muszkatołową. Delikatnie smażymy przez około 10 minut.
Później zawartość patelni przerzucamy do garnuszka z bulionem warzywnym i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
Na sam koniec wystarczy dodać oliwę z oliwek i wszystko zblendować na gładki krem. Zupę podajemy z natką pietruszki 🙂
Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i życzę smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂