Krem z gruszki i pietruszki

257

Mam nadzieję, że znajdą się tutaj miłośnicy zup o kremowej konsystencji, bo właśnie taką chciałabym zaproponować Wam dzisiaj! 🙂 Pyszna i bardzo łatwa do przygotowania zupa krem z gruszki i pietruszki to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Sprawdzi się również w menu dziecięcym. Zapraszam do przepisu 🙂

krem z gruszki i pietruszki

Krem z gruszki i pietruszki – składniki:

  • korzeń pietruszki, 350g (około 4 sztuki),
  • gruszka, 2 sztuki,
  • świeży imbir, mały 1cm kawałek,
  • wywar warzywny, 0,5l,
  • masło klarowane, 1 łyżka,
  • gałka muszkatołowa, 1 płaska łyżeczka,
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki,
  • natka pietruszki, 1 łyżka.
krem z gruszki i pietruszki

Sposób przygotowania

Najpierw w garnku gotujemy bulion warzywny.

Następnie pietruszkę obieramy i kroimy w małe kawałki. Z gruszki pozbywamy się gniazda nasiennego i również kroimy ją w mniejsze kawałki.

Później w głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy pokrojoną gruszkę i pietruszkę. Doprawiamy startym imbirem i gałką muszkatołową. Delikatnie smażymy przez około 10 minut.

Później zawartość patelni przerzucamy do garnuszka z bulionem warzywnym i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

Na sam koniec wystarczy dodać oliwę z oliwek i wszystko zblendować na gładki krem. Zupę podajemy z natką pietruszki 🙂

Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i życzę smacznego! 🙂

krem z gruszki i pietruszki

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij