Fit mini szarlotki, czyli coś małego w sam raz do jesiennej kawki. To w zasadzie takie troszkę a’la placuszki twarogowe z jabłkami, ale smakują przepysznie. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Zrobione na bazie pełnoziarnistej mąki, niskokaloryczne i sycące. Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowej receptury. Zaznaczam, że przepis został opracowany na bazie oryginału ze strony: „Fit przepisy od baletnicy”.
Fit mini szarlotki – składniki (12 sztuk):
- 250g chudego twarogu,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 20g masła,
- 1 jajko,
- 1 średnie jabłko,
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania
Najpierw jabłko pokrój w kostkę i odstaw na bok. Następnie do miski wrzuć twaróg, masło, proszek do pieczenia, mąkę, cynamon oraz jajko. Z powstałych składników zagnieć ciasto. Następnie dodaj do niego pokrojone jabłko oraz żurawinę. Całość wymieszaj. Ciasto nakładaj na blachę z papierem do pieczenia za pomocą łyżki. Formuj kształtne placki. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja góra-dół, na około 30 minut.
Po upieczeniu można raz jeszcze oprószyć mini szarlotki cynamonem lub np. zmielonym ksylitolem czy cukrem pudrem.
Jedna z 12 sztuk to:
około 74 kcal
Białko: 5,2g
Węglowodany: 9,9g
Tłuszcz: 1,9g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 3,7 (IG = 45,5)
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂