Korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej podczas robienia soku z buraka pomyślałam, że przecież pozostałą po wyciśnięciu warzywną pulpę również można jakoś sensownie wykorzystać. W ten sposób narodził się pomysł na stworzenie oryginalnych słodkości. Oto pyszne i niebanalne ciasteczka z buraka.


Niebanalne ciasteczka z buraka – składniki (30 sztuk):
- 2 małe buraki,
- 1 szklanka mąki (użyłam jaglanej ale sprawdzi się także każda inna),
- 1 łyżka płynnego miodu,
- wyciśnięty sok z 1/2 limonki lub cytryny,
- 5 łyżek roztopionego masła lub płynnego oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania
- Jak już wcześniej pisałam, ja akurat miałam gotową pulpę z buraka pozostałą po zrobieniu soku, ale jeśli jej nie macie, to:
– można zetrzeć buraki na tarce o średnich oczkach i odsączyć z nadmiaru soku,
– można także zblendować buraki. - Dodajemy do buraczanej pulpy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao.
- Następnie dodajemy masło, miód i sok z limonki.
- Później całość zagniatamy rękoma aby powstało ciasto. Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, można dodać nieco wody. Również możemy według własnych upodobań dodać mniej lub więcej miodu, kakao, cynamonu.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i spłaszczamy się dłońmi. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenie. Jeśli dysponujemy jakimiś stempelkami do ciasta, możemy nimi udekorować ciasteczka 😉
- Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.
- Po ostygnięciu możemy je ozdobić np. cukrem-pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Jedno buraczane ciasteczko ma zaledwie 30 kcal, zatem jest to idealna propozycja dla łasuchów! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wyglądają naprawdę pięknie! kolor idealny na nadchodzące Walentynki 🙂
pyszne ciasteczka, ja zrobiłam z wytłoczyn buraczano-jabłkowo-marchewkowych, nawet synkowi smakują 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂