Frytki z batatów z piekarnika

847

Frytki z batatów z piekarnika to świetna alternatywa do tych klasycznych smażonych. Zrobione w piekarniku stanowią całkiem zdrowy i smaczny posiłek. Możemy je potraktować jako dodatek do obiadu albo zajadać się nimi podczas ulubionego filmu. Przygotowanie jest naprawdę proste, najgorsza część to chyba pokrojenie batatów w słupki, gdyż są one dość twarde. No ale później już z górki… 🙂 Takie frytki to także idealny posiłek dla najmłodszych – polecamy! Ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, sami zobaczcie 🙂

frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów z piekarnika – składniki:

  • bataty (ilość dowolna, u mnie dwa),
  • 1 płaska łyżka oliwy z oliwek.

To jest lista składników na przepis podstawowy, ja uwielbiam smak batatów i dlatego nie dodaję żadnych przypraw. Jeśli chcesz, to możesz poeksperymentować np. z czerwoną papryką czy ziołami prowansalskimi i wówczas dodaj je do batatów.

Sposób przygotowania:

Najpierw nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół.
Bataty obierz i pokrój na kształt frytek.
Następnie dodaj do batatów oliwę i porządnie wymieszaj.
Wyłóż bataty na blaszkę z papierem do pieczenia.
Piecz przez około 30 minut obserwując sytuację, gdyż bataty lubią się przypiekać 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Koniecznie wypróbuj także pieczone różyczki kalafiora.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij