Tym razem mam coś dla wszystkich łasuchów. Obłędnie pyszne, kruche ciasteczka chałwowo-pomarańczowe. Są naprawdę genialne! Jeśli macie akurat słoik pasty sezamowej tahini, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne. Ja osłodziłam je stewią, bo to właśnie jej używam w kuchni do wypieków. Serdecznie polecam Wam te ciasteczka. Zarówno jako małe co nieco do kawy, jak i słodycze dla dzieci 🙂 Rewelacja!

Ciasteczka chałwowo-pomarańczowe – składniki (25 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki (u mnie mąka orkiszowa jasna),
- 100g zimnego masła,
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
- starta skórka z 1 pomarańczy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- około 1/8 łyżeczki sproszkowanej stewii (uważać przy dodawaniu bo stewia jest BARDZO słodka),
- opcjonalnie łyżka sezamu do posypania ciasteczek.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do miski startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczy, mąkę, stewię i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam.
Następnie dodaję kawałki masła i pastę tahini.

Rękoma wyrabiam ciasto, aby ostatecznie powstała kula.

Z powstałej kuli odrywam kawałki i formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a później je delikatnie spłaszczam.
Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Można ozdobić je np. dociskając deserowy widelczyk. Część ciasteczek można także posypać sezamem.

Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut.
Po upieczeniu czekamy, aż ciasteczka przestygną, a później zajadamy ze smakiem.
JEDNO CIASTECZKO TO:
około 71kcal
Białko: 1,4g
Węglowodany: 6,0g
Tłuszcz: 4,7g
Błonnik pokarmowy: 0,6g
Ładunek glikemiczny: 4,5
Smacznego! 🙂
Ciasteczka są naprawdę genialne! Jestem pewna, że przypadną Wam do gustu. Kiedyś upiekłam także podobne, z tahini, bananem i mleczkiem kokosowym. Możecie je również wypróbować 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
A klasyczne masło orzechowe bedzie ok ?
Tahini jest bardziej gorzkie czy słodkie ?
Klasyczne masło orzechowe też będzie pasować 🙂 Tahini jest bardziej gorzkie. Pozdrawiam 🙂