Ciasteczka chałwowo-pomarańczowe

816

Tym razem mam coś dla wszystkich łasuchów. Obłędnie pyszne, kruche ciasteczka chałwowo-pomarańczowe. Są naprawdę genialne! Jeśli macie akurat słoik pasty sezamowej tahini, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne. Ja osłodziłam je stewią, bo to właśnie jej używam w kuchni do wypieków. Serdecznie polecam Wam te ciasteczka. Zarówno jako małe co nieco do kawy, jak i słodycze dla dzieci 🙂 Rewelacja!

ciasteczka chałwowo-pomarańczowe

Ciasteczka chałwowo-pomarańczowe – składniki (25 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie mąka orkiszowa jasna),
  • 100g zimnego masła,
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • około 1/8 łyżeczki sproszkowanej stewii (uważać przy dodawaniu bo stewia jest BARDZO słodka),
  • opcjonalnie łyżka sezamu do posypania ciasteczek.

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucam do miski startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczy, mąkę, stewię i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam.
Następnie dodaję kawałki masła i pastę tahini.

ciasteczka chałwowo-pomarańczowe

Rękoma wyrabiam ciasto, aby ostatecznie powstała kula.

ciasteczka chałwowo-pomarańczowe

Z powstałej kuli odrywam kawałki i formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a później je delikatnie spłaszczam.
Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Można ozdobić je np. dociskając deserowy widelczyk. Część ciasteczek można także posypać sezamem.

ciasteczka chałwowo-pomarańczowe

Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut.
Po upieczeniu czekamy, aż ciasteczka przestygną, a później zajadamy ze smakiem.

JEDNO CIASTECZKO TO:
około 71kcal
Białko: 1,4g
Węglowodany: 6,0g
Tłuszcz: 4,7g
Błonnik pokarmowy: 0,6g
Ładunek glikemiczny: 4,5

Smacznego! 🙂

Ciasteczka są naprawdę genialne! Jestem pewna, że przypadną Wam do gustu. Kiedyś upiekłam także podobne, z tahini, bananem i mleczkiem kokosowym. Możecie je również wypróbować 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. A klasyczne masło orzechowe bedzie ok ?
    Tahini jest bardziej gorzkie czy słodkie ?

    1. Natalia Autor says:

      Klasyczne masło orzechowe też będzie pasować 🙂 Tahini jest bardziej gorzkie. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij