Co powiecie na szybką i pyszną sałatkę, która idealnie sprawdzi się na kolację? Można też zapakować ją do pracy. Uwielbiam! Sałatkę robię zawsze wtedy, gdy zostanie mi ugotowany ryż z obiadu. Wówczas jej przygotowanie zajmuje mi jakieś 5 minut. Polecam, bo jest pyszna i szybka 🙂 Oto sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem – składniki (5 porcji):
- ryż basmati, 100g (masa suchego produktu),
- tuńczyk w sosie własnym, 150g,
- kukurydza konserwowa, 100g,
- 1 mała cebulka,
- 1 duży zielony ogórek,
- 100g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj ryż według przepisu z opakowania i wystudź go. Jeśli pozostał Ci ryż np. z obiadu, to świetnie, wykorzystaj go! 🙂
Następnie zielonego ogórka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Kukurydzę przepłucz na sitku, a cebulkę posiekaj.
Później odsącz tuńczyka.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Sałatkę polecam zjeść z dobrej jakości pieczywem 🙂
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA PIECZYWA:
około 200 kcal
Białko: 10,8g
Tłuszcz: 7,4g
Węglowodany: 22,2g
Błonnik pokarmowy: 0,9g
Ładunek glikemiczny: 13,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Czy gramatura ryżu (100 gr) jest podana jako suchego składnika, czy już po ugotowaniu?
suchego, przed ugotowaniem 🙂