Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem

1.8K

Co powiecie na szybką i pyszną sałatkę, która idealnie sprawdzi się na kolację? Można też zapakować ją do pracy. Uwielbiam! Sałatkę robię zawsze wtedy, gdy zostanie mi ugotowany ryż z obiadu. Wówczas jej przygotowanie zajmuje mi jakieś 5 minut. Polecam, bo jest pyszna i szybka 🙂 Oto sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem – składniki (5 porcji):

  • ryż basmati, 100g,
  • tuńczyk w sosie własnym, 150g,
  • kukurydza konserwowa, 100g,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 duży zielony ogórek,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj ryż według przepisu z opakowania i wystudź go. Jeśli pozostał Ci ryż np. z obiadu, to świetnie, wykorzystaj go! 🙂

Następnie zielonego ogórka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

Kukurydzę przepłucz na sitku, a cebulkę posiekaj.

Później odsącz tuńczyka.

Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.

Sałatkę polecam zjeść z dobrej jakości pieczywem 🙂

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA PIECZYWA:
200kcal
Białko: 10,8g
Tłuszcz: 7,4g
Węglowodany: 22,2g
Błonnik pokarmowy: 0,9g

Ładunek glikemiczny: 13,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij