Kolorowe pyszności na talerzu, takie właśnie jest to risotto. Jeśli szukacie super przepisu na szybki obiad, świetnie trafiliście! Tym razem przepis na risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą. Jest to szybkie danie, które przygotujecie w jednej, głębokiej patelni. Bardzo smaczne i pożywne. Polecam szczególnie zabieganym osobom, które nie mają dużo czasu na gotowanie.
Risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą – składniki (2 porcje):
- polędwiczka z indyka, 200g,
- pieczarki, 200g,
- fasola czerwona w zalewie (konserwowa), 200g (masa netto),
- kukurydza konserwowa, 50g (masa netto),
- 2 ząbki czosnku,
- brązowy ryż, 50g,
- oliwa z oliwek, 1 łyżka,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 1/2 kostki rosołowej warzywnej BIO (100% suszonych warzyw),
- przyprawy do mięsa: majeranek, pieprz czarny, curry, słodka papryka, szczypta soli.
Risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą – sposób przygotowania
- Najpierw indyka kroimy w kostkę, doprawiamy i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
- W tym czasie kukurydzę i czerwoną fasolę porządnie przepłukujemy.
- Następnie pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
- Szykujemy 500ml bulionu.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło klarowane i lekko podsmażamy mięso. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Wszystko podsmażamy przez około 5 minut. Później dodajemy kukurydzę i fasolę, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Na koniec do zawartości patelni wsypujemy ryż i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu wchłonięcia bulionu i aż ryż będzie miękki. Jeśli będzie taka potrzeba, to dolewamy jeszcze trochę wody.
JEDNA PORCJA TO:
około 413 kcal
Białko: 25,3 g
Węglowodany: 53,0 g
Tłuszcz: 12,5 g
Błonnik pokarmowy: 8,5g
Ładunek glikemiczny: 18,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂