Kolorowe pyszności na talerzu, takie właśnie jest to risotto. Jeśli szukacie super przepisu na szybki obiad, świetnie trafiliście! Tym razem przepis na risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą. Jest to szybkie danie, które przygotujecie w jednej, głębokiej patelni. Bardzo smaczne i pożywne. Polecam szczególnie zabieganym osobom, które nie mają dużo czasu na gotowanie.

Risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą – składniki (2 porcje):
- polędwiczka z indyka, 200g,
- pieczarki, około 12 sztuk,
- fasola czerwona w zalewie (konserwowa), 150g,
- kukurydza konserwowa, 100g,
- 2 ząbki czosnku,
- brązowy ryż, 100g,
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek, 2 łyżki,
- 1 kostka rosołowa warzywna BIO,
- przyprawy do mięsa: majeranek, pieprz czarny, curry, słodka papryka, szczypta soli.
Risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą – sposób przygotowania
- Najpierw indyka kroimy w kostkę, doprawiamy i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
- W tym czasie kukurydzę i czerwoną fasolę porządnie przepłukujemy.
- Następnie pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
- Szykujemy 500ml bulionu.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy mięso. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Wszystko podsmażamy przez około 5 minut. Później dodajemy kukurydzę i fasolę, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Na koniec do zawartości patelni wsypujemy ryż i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu wchłonięcia bulionu i aż ryż będzie miękki. Jeśli będzie taka potrzeba, to dolewamy jeszcze trochę wody.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?