Risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą

581

Kolorowe pyszności na talerzu, takie właśnie jest to risotto. Jeśli szukacie super przepisu na szybki obiad, świetnie trafiliście! Tym razem przepis na risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą. Jest to szybkie danie, które przygotujecie w jednej, głębokiej patelni. Bardzo smaczne i pożywne. Polecam szczególnie zabieganym osobom, które nie mają dużo czasu na gotowanie.

risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą

Risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą – składniki (2 porcje):

  • polędwiczka z indyka, 200g,
  • pieczarki, około 12 sztuk,
  • fasola czerwona w zalewie (konserwowa), 150g,
  • kukurydza konserwowa, 100g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • brązowy ryż, 100g,
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek, 2 łyżki,
  • 1 kostka rosołowa warzywna BIO,
  • przyprawy do mięsa: majeranek, pieprz czarny, curry, słodka papryka, szczypta soli.

Risotto z indykiem, kukurydzą, pieczarkami i fasolą – sposób przygotowania

  1. Najpierw indyka kroimy w kostkę, doprawiamy i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
  2. W tym czasie kukurydzę i czerwoną fasolę porządnie przepłukujemy.
  3. Następnie pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
  4. Szykujemy 500ml bulionu.
  5. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy mięso. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Wszystko podsmażamy przez około 5 minut. Później dodajemy kukurydzę i fasolę, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
  6. Na koniec do zawartości patelni wsypujemy ryż i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu wchłonięcia bulionu i aż ryż będzie miękki. Jeśli będzie taka potrzeba, to dolewamy jeszcze trochę wody.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij