Krem paprykowo-dyniowy

551

Tym razem mam dla Was absolutny hit na jesienny obiad. Krem paprykowo-dyniowy z pieczonych warzyw. Jest przepyszny, rozgrzewający, aromatyczny. Serdecznie polecam także dzieciom 🙂

Krem paprykowo-dyniowy – składniki (4 porcje):

  • około 1/3 dyni (300g),
  • 3 czerwone papryki,
  • litr bulionu warzywnego (ja użyłam kostki warzywnej BIO),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • tymianek, oregano, pestki dyni, ser feta (składniki opcjonalne).

Krem paprykowo-dyniowy – sposób przygotowania:

  1. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. W tym czasie dynię i papryki kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się jednocześnie pestek. (nie musicie obierać dyni ze skóry – nie jest to łatwa praca, a po upieczeniu z łatwością wyskrobiemy z niej miąższ).
  3. Następnie układamy warzywa na blaszkę z papierem do pieczenia i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około godzinę.
  4. Później kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy je w garnku na maśle i oliwie.
  5. Kiedy warzywa będą upieczone, obieramy je ze skórki i przekładamy do garnka.
  6. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy przez około 15 minut.
  7. Po tym czasie całość powoli blendujemy.
  8. Na koniec przyprawiamy zupkę wedle uznania. Osobiście polecam tymianek i szczyptę oregano. 🙂
  9. Gotowy krem podajemy z serem feta i pestkami dyni. Pychoooooota! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ DODATKU SERA I PESTEK DYNI:
174kcal
Białko: 3,4g
Węglowodany: 20,3g
Tłuszcz: 9,5g
Błonnik pokarmowy: 4,4g
Ładunek glikemiczny: 5,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij