Tym razem mam dla Was absolutny hit na jesienny obiad. Krem paprykowo-dyniowy z pieczonych warzyw. Jest przepyszny, rozgrzewający, aromatyczny. Serdecznie polecam także dzieciom 🙂
Krem paprykowo-dyniowy – składniki (4 porcje):
- około 1/3 dyni (300g),
- 3 czerwone papryki,
- litr bulionu warzywnego (ja użyłam kostki warzywnej BIO),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- tymianek, oregano, pestki dyni, ser feta (składniki opcjonalne).
Krem paprykowo-dyniowy – sposób przygotowania:
- Najpierw nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- W tym czasie dynię i papryki kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się jednocześnie pestek. (nie musicie obierać dyni ze skóry – nie jest to łatwa praca, a po upieczeniu z łatwością wyskrobiemy z niej miąższ).
- Następnie układamy warzywa na blaszkę z papierem do pieczenia i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około godzinę.
- Później kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy je w garnku na maśle i oliwie.
- Kiedy warzywa będą upieczone, obieramy je ze skórki i przekładamy do garnka.
- Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy przez około 15 minut.
- Po tym czasie całość powoli blendujemy.
- Na koniec przyprawiamy zupkę wedle uznania. Osobiście polecam tymianek i szczyptę oregano. 🙂
- Gotowy krem podajemy z serem feta i pestkami dyni. Pychoooooota! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ DODATKU SERA I PESTEK DYNI:
174kcal
Białko: 3,4g
Węglowodany: 20,3g
Tłuszcz: 9,5g
Błonnik pokarmowy: 4,4g
Ładunek glikemiczny: 5,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂