Pomidor z ogórkiem – czy to dobre połączenie? Na pewno wielu z Was spotkało się już z opinią, że lepiej nie łączyć ze sobą tych dwóch warzyw bo coś tam… no właśnie… o co dokładnie chodzi? Zapraszam do krótkiego artykułu, w którym postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości i odpowiedzieć na to pytanie.
Cały spór wydaje się być podyktowany tym, że surowy ogórek zawiera w sobie askorbinazę, która niszczy sporą część witaminy C zawartej np. w pomidorach.
Ale czy na pewno zrobienie sałatki, czy zjedzenie kromki chleba z ogórkiem i pomidorem będzie aż takie złe?
Oczywiście, że nie! 🙂
Tak naprawdę, większe straty witaminy C zachodzą już podczas samego krojenia warzyw. Samo ich połączenie jako sałatka, nie stanowi problemu, wręcz przeciwnie – sałatka to bomba witaminowa! Askorbinaza zadziała dopiero w przypadku zrobienia smoothie, gdzie nastąpi połącznie soków warzywnych i wtedy już witamina C ulegnie zniszczeniu. Jednak pamiętajmy, że ta strata wcale nie będzie duża, a korzyści dla naszego organizmu płynące z wypicia pysznego, warzywnego smoothie są ogromne!
Oto moje ulubione propozycje:
W jaki sposób zapobiec stratom witaminy C?
Wystarczy stworzyć kwaśne środowisko poprzez skropienie warzyw np. sokiem z cytryny czy octem winnym. Czyli w zasadzie dressing do sałatki załatwi nam sprawę!
Innymi warzywami zawierającymi askorbinazę są np. kabaczki, cukinia, natomiast warzywa bogate w witaminę C to np. papryka, kapusta.
Zapamiętaj, że pomidor z ogórkiem to dobre połączenie. Nie obawiaj się przygotowania sałatki z tymi warzywami. Gwarantuję, że wyjdzie Ci to na dobre!
Mam dla Ciebie także kilka propozycji na pyszne sałatki:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂