Dzisiejsza propozycja będzie idealna dla osób lubiących sycące i słodkie śniadanka! Mamy tutaj połączenie płatków owsianych i jajka, do tego dodatki w zależności od naszych upodobań 🙂 Same pyszności na talerzu! Oto przepyszny omlet owsiany – w sam raz na pożywne śniadanko!
Omlet owsiany – składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- odrobina syropu klonowego, 1/5 łyżeczki (opcjonalnie*),
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia,
- dodatki, np. świeże owoce, bakalie.
Sposób przygotowania
Najpierw płatki owsiane i siemię lniane zalewam wrzątkiem i czekam aż zmiękną. Następnie dodaję jajko, cynamon i syrop klonowy. Wszystko mieszam aby składniki dokładnie się połączyły. Później na patelni rozgrzewam olej i wylewam powstałą masę. Smażę z dwóch stron na rumiany kolor. Gotowy omlecik podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 🙂
*Jeśli chcesz aby omlecik był bardziej puszysty, możesz oddzielić żółtko od białka i ubić białko. Dodaj je na samym końcu do masy i delikatnie połącz składniki mieszając je łyżką. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu, to spokojnie możesz od razu wbić całe jajko.
Omlet bez dodatków to:
około 389 kcal
Białko: 19,1g
Węglowodany: 34,4g
Tłuszcz: 20,5g
Błonnik pokarmowy: 5,7g
Ładunek glikemiczny: 11,8 (IG = 41,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂