Tym razem mam dla Was coś naprawdę ekstra! Wytrawny chlebek z twarogu z dodatkiem suszonych pomidorów i pora. Po wyjęciu z piekarnika pachnie jak pizza! Smakuje wspaniale, właściwie rozpływa się w ustach. Chlebek nadaje się idealnie jako wytrawna przekąska ale można go także wykorzystać do przygotowania pysznej kanapki, np. z humusem i rukolą. Polecam, jest genialny! 🙂 Czy chlebek nadaje się dla najmłodszych? Jak najbardziej! Jest delikatny, mięciutki i smakuje jak pizza. Dzieci będą zadowolone! 🙂
Wytrawny chlebek z twarogu – składniki (klasyczna keksówka; 12 porcji):
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/4 szklanki mleka 2% (lub dowolnego niesłodzonego napoju roślinnego),
- 200g mąki orkiszowej jasnej (tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować; myślę, że chlebek uda się także z proporcji 50/50 z mąką pełnoziarnistą),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- 1 mały por,
- po pół łyżeczki suszonego oregano i suszonej bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw wbijam do miski jajko, dodaję twaróg, olej i mleko. Całość blenduję na gładką masę.
Następnie pora kroję w cienkie talarki, a suszone pomidory w mniejszą kostkę.
Później do masy twarogowej dodaję mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Dorzucam także pokrojone warzywa.
Całość dokładnie mieszam. Konsystencja ciasta będzie dość gęsta.
Na koniec gotowe ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 45 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 147 kcal
Białko: 7,4 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcz: 6,4 g
Błonnik pokarmowy: 1,6 g
Ładunek glikemiczny: 11,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Zrobiłam z maka orkiszowa pełnoziarnista , wyszedł pyszny, nawet mój syn 7 letni spróbował i powiedział że bardzo dobry, jak pizza 🍕 dzięki za przepisy dla dzieciaków .
Super! Bardzo się cieszę, że smakował! Szczególnie synkowi 🙂
Potwierdzam, jest cudownie pyszny!
🙂
głupie pytanie 😉
Twaróg w kostce czy mielony z wiaderka ?
ja użyłam takiego w kostce 🙂
Przepis bardzo fajny ale czy mogę zamienić mąkę z przepisu na mąkę migdałową lub kokosowa? Pozdrawiam.
Niestety obawiam się, że bez dodatku glutenu ten chlebek nie wyrośnie i zwyczajnie będzie zakalec 🙁 Można spróbować 50/50, np. orkiszowa z migdałową 🙂
Czy można zastąpić pora np. cebulą?
Oczywiście 🙂