Wytrawny chlebek z twarogu. Smakuje jak pizza :)

9.5K

Tym razem mam dla Was coś naprawdę ekstra! Wytrawny chlebek z twarogu z dodatkiem suszonych pomidorów i pora. Po wyjęciu z piekarnika pachnie jak pizza! Smakuje wspaniale, właściwie rozpływa się w ustach. Chlebek nadaje się idealnie jako wytrawna przekąska ale można go także wykorzystać do przygotowania pysznej kanapki, np. z humusem i rukolą. Polecam, jest genialny! 🙂 Czy chlebek nadaje się dla najmłodszych? Jak najbardziej! Jest delikatny, mięciutki i smakuje jak pizza. Dzieci będą zadowolone! 🙂

wytrawny chlebek z twarogu
Wytrawny chlebek z twarogu po wyjęcia z piekarnika 🙂
wytrawny chlebek z twarogu
Tak wygląda po przekrojeniu 🙂

Wytrawny chlebek z twarogu – składniki (klasyczna keksówka; 12 porcji):

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/4 szklanki mleka 2% (lub dowolnego niesłodzonego napoju roślinnego),
  • 200g mąki orkiszowej jasnej (tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować; myślę, że chlebek uda się także z proporcji 50/50 z mąką pełnoziarnistą),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
  • 1 mały por,
  • po pół łyżeczki suszonego oregano i suszonej bazylii.
wytrawny chlebek z twarogu
Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Sposób przygotowania

Najpierw wbijam do miski jajko, dodaję twaróg, olej i mleko. Całość blenduję na gładką masę.
Następnie pora kroję w cienkie talarki, a suszone pomidory w mniejszą kostkę.
Później do masy twarogowej dodaję mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Dorzucam także pokrojone warzywa.
Całość dokładnie mieszam. Konsystencja ciasta będzie dość gęsta.

Mieszamy, pieczemy, a później cieszymy się smakiem 🙂

Na koniec gotowe ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 45 minut.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 147 kcal
Białko: 7,4 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcz: 6,4 g
Błonnik pokarmowy: 1,6 g
Ładunek glikemiczny: 11,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Zrobiłam z maka orkiszowa pełnoziarnista , wyszedł pyszny, nawet mój syn 7 letni spróbował i powiedział że bardzo dobry, jak pizza 🍕 dzięki za przepisy dla dzieciaków .

    1. Natalia Autor says:

      Super! Bardzo się cieszę, że smakował! Szczególnie synkowi 🙂

  2. Potwierdzam, jest cudownie pyszny!

    1. Natalia Autor says:

      🙂

  3. głupie pytanie 😉
    Twaróg w kostce czy mielony z wiaderka ?

    1. Natalia Autor says:

      ja użyłam takiego w kostce 🙂

  4. Kasia Włodarczyk says:

    Przepis bardzo fajny ale czy mogę zamienić mąkę z przepisu na mąkę migdałową lub kokosowa? Pozdrawiam.

    1. Natalia Autor says:

      Niestety obawiam się, że bez dodatku glutenu ten chlebek nie wyrośnie i zwyczajnie będzie zakalec 🙁 Można spróbować 50/50, np. orkiszowa z migdałową 🙂

  5. Mariola says:

    Czy można zastąpić pora np. cebulą?

    1. Natalia Autor says:

      Oczywiście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij