Sałatka obiadowa z roszponką – prosta i pyszna

819

Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że w zdrowej diecie muszą występować warzywa. Fajnie, jeśli towarzyszą nam przy każdym posiłku, a już na pewno powinny występować jako składnik obiadu. Dziś mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sałatka obiadowa z roszponką. Bardzo kolorowa, bardzo szybka i smaczna 🙂

sałatka obiadowa z roszponką

Składniki:

  • roszponka, 2 garście,
  • kukurydza konserwowa, 150g,
  • 1 czerwona papryka,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw kukurydzę porządnie przepłucz.
  2. Następnie paprykę i pomidory pokrój w drobną kostkę.
  3. Na koniec wymieszaj ze sobą warzywa z oliwą z oliwek. Dopraw według uznania.

Smacznego! 🙂

SAŁATKA TO:
około 517kcal
Białko: 12,2g
Węglowodany: 64,4g
Tłuszcz: 28,9g
Błonnik pokarmowy: 14,3g
Ładunek glikemiczny: 22,1

Spróbuj także:

A teraz przyznajcie się, jak to u Was jest z jedzeniem warzyw? Czy spożywanie zalecane 5-6 porcji dziennie? Czy może raczej jesteście zadowoleni z niewielkiego dodatku pomidorka do kanapki? Mam nadzieję, że staracie się dorzucać warzywa do wielu posiłków i namawiacie także swoje dzieci do ich jedzenia. Czy wiecie, że warzywa to wbrew pozorom idealne składniki do wypieku ciasta? Wypróbujcie przepis na cukiniowe brownie i sami się o tym przekonajcie 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

 

 

Join the Conversation

  1. Szybki i przyjemny przepis. Myślisz, że roszponkę można zamienić na szpinak ?

    1. Natalia Autor says:

      Pewnie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij