Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że w zdrowej diecie muszą występować warzywa. Fajnie, jeśli towarzyszą nam przy każdym posiłku, a już na pewno powinny występować jako składnik obiadu. Dziś mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sałatka obiadowa z roszponką. Bardzo kolorowa, bardzo szybka i smaczna 🙂
Składniki (4 porcje):
- roszponka, 2 garście,
- kukurydza konserwowa, 150g (masa netto),
- 1 czerwona papryka,
- 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
- Najpierw kukurydzę porządnie przepłucz.
- Następnie paprykę i pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Na koniec wymieszaj ze sobą warzywa z oliwą z oliwek. Dopraw według uznania.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 129 kcal
Białko: 3,1 g
Węglowodany: 16,2 g
Tłuszcz: 7,2 g
Błonnik pokarmowy: 3,6 g
Ładunek glikemiczny: 4,5
Spróbuj także:
A teraz przyznajcie się, jak to u Was jest z jedzeniem warzyw? Czy spożywanie zalecane 5-6 porcji dziennie? Czy może raczej jesteście zadowoleni z niewielkiego dodatku pomidorka do kanapki? Mam nadzieję, że staracie się dorzucać warzywa do wielu posiłków i namawiacie także swoje dzieci do ich jedzenia. Czy wiecie, że warzywa to wbrew pozorom idealne składniki do wypieku ciasta? Wypróbujcie przepis na cukiniowe brownie i sami się o tym przekonajcie 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Szybki i przyjemny przepis. Myślisz, że roszponkę można zamienić na szpinak ?
Pewnie! 🙂