Propozycja czegoś zielonego i zdrowego do obiadu lub na grilla. Można także zjeść ją na kolację w towarzystwie świeżego żytniego chlebka. Oto sałatka obiadowa z sałaty rzymskiej. Zrobiona w kilka minut, bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa! 🙂

Mam nadzieję, że w Waszym menu nie brakuje warzyw. Pamiętajcie, że powinny być one spożywane 4-5 razy dziennie, a najlepiej jeśli będą dodawane do każdego posiłku. Ponieważ są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin oraz składników mineralnych mogą uchronić nas przed wieloma chorobami. Jeśli jest okres wiosenno – letni to korzystajcie z niego na 100% i wypełniajcie talerze po brzegi zieleniną dzięki temu na pewno będziecie zdrowsi 🙂
Sałatka obiadowa z sałaty rzymskiej – składniki:
- mała główka sałaty rzymskiej,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 6-8 suszonych pomidorów,
- 3-4 ogórki kiszone,
- garść kiełków brokuła,
- ser grana padano – około 30g,
- 2 łyżki sosu winegret.
Sposób przygotowania:
- Na początek sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
- Następnie suszone pomidory kroimy w mniejsze plasterki, a cebulkę w kostkę.
- Kiszone ogórki kroimy w kostkę.
- Ser grana padano ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do większej miski wrzucamy sałatę, warzywa oraz dodajemy kiełki brokuła i starty ser. Całość polewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy rękoma.
- Nasza sałatka jest już gotowa i może towarzyszyć przy obiedzie 🙂
Oto inne pomysły na sałatki:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂