Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Delikatny krem brokułowy z mascarpone

delikatny krem brokułowy z mascarpone

Zupy krem to mój ulubiony rodzaj zup. Z brokuła kocham najbardziej, chyba za ten piękny, zielony kolor 🙂 Tym razem przygotowałam delikatny krem brokułowy z mascarpone, jest przepyszny! Polecam szczególnie dzieciom, idealne danie obiadowe 🙂

delikatny krem brokułowy z mascarpone
Piękny kolor, prawda? 🙂

Delikatny krem brokułowy z mascarpone – składniki (na około 4 porcje):

  • główka brokuła, 500g,
  • 1 średni ziemniak,
  • 1 mała biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mascarpone,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, suszona bazylia,
  • 4 szklanki wody.

Delikatny krem brokułowy z mascarpone – sposób przygotowania

  1. Na początek pokrój cebulkę i czosnek w kostkę, a brokuła podziel na mniejsze różyczki.
  2. Następnie w garnku rozgrzej masło i oliwę i zeszklij pokrojoną cebulkę z czosnkiem.
  3. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaka, a następnie dodaj go do garnuszka.
  4. Później zalej warzywa 1 szklanką wody i gotuj przez około 10-15 minut.
  5. Następnie dodaj także różyczki brokuła i zalej wszystko 3 szklankami wody. Dopraw odrobiną soli, pieprzem i suszoną bazylią.
  6. Gotuj zupę na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut.
  7. Po tym czasie zblenduj ją na gładki krem.
  8. Na koniec wmieszaj do zupy 2-3 łyżki serka mascarpone. Nada on niesamowicie kremowy i delikatny smak 🙂

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *