Makaron z krewetkami na ostro, czyli połączenie idealne! Smakuje wybornie, robi się ekspresowo, a do tego przynosi mnóstwo korzyści dla zdrowia. Wykorzystana papryczka chili wpływa na długowieczność, o czym przeczytacie tutaj. Owoce morza, to już pewnie doskonale wiecie, źródło pełnowartościowego białka i cennych kwasów omega-3. Makaron, ten pełnoziarnisty, to produkt wspierający pracę naszych jelit. Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowej receptury na obiad lub kolację doskonałą! 🙂
Składniki (2 porcje):
- krewetki białe, blanszowane, 400g,
- makaron pełnoziarnisty spaghetti, 120g (masa przed ugotowaniem),
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- 1/2 świeżej papryczki chili,
- mały kawałek świeżego imbiru, około 10cm,
- 2 ząbki czosnku,
- liście świeżej kolendry, około łyżka,
- przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, płatków chili.
Sposób przygotowania
Krewetki umyj, osusz i obierz. Czosnek, imbir oraz papryczkę chilli posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż warzywa. Następnie dodaj masło i krewetki wraz z przyprawami. Smaż krótko ale intensywnie, do 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron spaghetti al dente. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, następnie dodaj krewetki i całość udekoruj świeżą kolendrą.
Jedna porcja to:
około 475 kcal
białko: 49,1g
węglowodany: 47,2g
tłuszcz: 11,9g
błonnik pokarmowy: 5,8g
ładunek glikemiczny: 17,7 (IG = 42,9)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂