Makaron z krewetkami na ostro

260

Makaron z krewetkami na ostro, czyli połączenie idealne! Smakuje wybornie, robi się ekspresowo, a do tego przynosi mnóstwo korzyści dla zdrowia. Wykorzystana papryczka chili wpływa na długowieczność, o czym przeczytacie tutaj. Owoce morza, to już pewnie doskonale wiecie, źródło pełnowartościowego białka i cennych kwasów omega-3. Makaron, ten pełnoziarnisty, to produkt wspierający pracę naszych jelit. Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowej receptury na obiad lub kolację doskonałą! 🙂

Makaron z krewetkami na ostro
Makaron z krewetkami na ostro

Składniki (2 porcje):

  • krewetki białe, blanszowane, 400g,
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti, 120g (masa przed ugotowaniem),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka masła,
  • 1/2 świeżej papryczki chili,
  • mały kawałek świeżego imbiru, około 10cm,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liście świeżej kolendry, około łyżka,
  • przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, płatków chili.

Sposób przygotowania

Krewetki umyj, osusz i obierz. Czosnek, imbir oraz papryczkę chilli posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż warzywa. Następnie dodaj masło i krewetki wraz z przyprawami. Smaż krótko ale intensywnie, do 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron spaghetti al dente. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, następnie dodaj krewetki i całość udekoruj świeżą kolendrą.

Jedna porcja to:
około 475 kcal
białko: 49,1g
węglowodany: 47,2g
tłuszcz: 11,9g
błonnik pokarmowy: 5,8g
ładunek glikemiczny: 17,7 (IG = 42,9)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij