Pyszny i prosty sposób na wykorzystanie piersi z kurczaka. Czyli aromatyczny kurczak caprese, który serdecznie poleca się jako wysokobiałkowy posiłek. Danie jest jak zawsze ekspresowe w przygotowaniu, sycące, z niskim ładunkiem glikemicznym. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!
Składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka, 400g,
- łyżeczka masła klarowanego,
- spora garść szpinaku,
- 1 pomidor,
- ser mozzarella light (125g masa netto; czyli 1 kulka),
- kilka listków świeżej bazylii,
- szczypta soli, pieprzy, suszonej bazylii i suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj mięso z przyprawami. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż mięso z każdej strony. Później przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Nałóż na nie świeże liście szpinaku, plastry pomidora i plastry sera. Całość oprósz suszoną bazylią i oregano. Tak przygotowane danie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 15-20 minut.
Jedna porcja to:
około 385 kcal
białko: 66,3g
węglowodany: 6,6g
tłuszcz: 9,5g
błonnik pokarmowy: 1,7g
ładunek glikemiczny: 0,7 (IG = 15,4)
Jeśli takie połączenie smaków jest Twoim ulubionym, serdecznie zachęcam Cię do zapoznania się z moją dietą gotową WŁOSKA UCZTA. Tak znajdziesz same takie pyszności…:)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂