Afrykańska zupa orzechowa – kto choć raz ją spróbuje, ten zostanie na zawsze jej wielbicielem. Ta zupa jest naprawdę przepyszna! Jedna z moich ulubionych, bo robi się ją błyskawicznie. W zależności od preferencji możecie ją przyprawić bardziej na ostro dodając suszoną papryczkę chilli. Jeśli natomiast wolicie łagodniejsze, orzechowe smaki, to wystarczy dodać więcej masła orzechowego i już! 🙂 W prosty sposób możecie także podnieść wartość odżywczą tej zupy. Wtedy zamiast białego ryżu dodajcie ryż brązowy lub czerwoną soczewicę. Ja dzielę się z Wami przepisem na moją ulubioną wersję, delikatnie orzechową, gęstą i sycącą. Ta zupka z powodzeniem może zagościć także w miseczce malucha. Wtedy jednak należy ją doprawić łagodnie słodką papryką. Zapraszam do przepisu! 🙂
Składniki (4 porcje):
- 2 czerwone papryki,
- mała biała cebulka,
- 4 ząbki czosnku,
- 800ml wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw),
- łyżeczka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 100g białego ryżu,
- 4 łyżki masła orzechowego z orzeszków arachidowych 100%,
- 400g krojonych pomidorów (z kartonika lub z puszki),
- szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki,
- pęczek posiekanej natki pietruszki do podania.
Sposób przygotowania
Najpierw paprykę, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Następnie w garnku rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane i przesmaż pokrojone warzywa.
Później wrzuć suchy ryż i zalej całość wywarem warzywnym.
Dodaj także masło orzechowe, krojone pomidory i przyprawy.
Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolej wodę.
Gotową zupę podaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 302kcal
Białko: 8,7g
Węglowodany: 40,2g
Tłuszcz: 12,9g
Błonnik pokarmowy: 6,5g
Ładunek glikemiczny: 18,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Zaciekawiłaś mnie 🙂 Masło orzechowe i pomidory – brzmi intrygująco 🙂
To naprawdę jest przepyszne połączenie… 🙂
A te masło orzechowe to z jakich orzechow?
Klasyczne z arachidowych 🙂