Bakłażan znany także pod nazwą oberżyna, gruszka miłosna, bakman czy psianka podłużna jest chyba średnio doceniany w kuchni Polaków. A szkoda! Aż w 90% składa się z wody, co z pewnością zadowoli osoby będące na dietach redukcyjnych. We fioletowej skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie całego organizmu. Wśród tych związków znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco. Zjadając bakłażana dostarczymy organizmowi potas, wapń oraz magnez. To także dobre źródło błonnika pokarmowego. Prosta zapiekanka z bakłażana i fety to moja propozycja na wykorzystanie oberżyny w kuchni. Częstujcie się przepisem! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 bakłażan,
- 100g sera feta,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- 100g passaty pomidorowej,
- około 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy i ususzamy bakłażana, a następnie kroimy go w kostkę. Później w garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy bakłażana. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bakłażan będzie lekko zarumieniony, to dodajemy do niego przecier pomidorowy i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W razie potrzeby można dolać nieco wody. Warzywo ma się lekko poddusić.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Fetę rozkruszamy i mieszamy z posiekaną bazylią.
Na koniec podgrzanego bakłażana z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy rozkruszony ser. Danie zapiekamy przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy orzeszkami pinii.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 296kcal
Białko: 11,0g
Węglowodany: 15,5g
Tłuszcz: 22,9g
Błonnik pokarmowy: 5,5g
Ładunek glikemiczny: 3,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂