Zdrowe i pyszne obiady wcale nie muszą być czasochłonne! Wystarczy nieco wyobraźni, kilka zdrowych produktów i wartościowy posiłek jest gotowy 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pęczotto, które zaskoczy swoim smakiem. To wszystko dzięki połączeniu szpinaku, gruszki i sera gorgonzola. Do tego chrupiące, podprażone nasiona słonecznika – palce lizać! Zapraszam na szpinakowo-gruszkowe pęczotto z gorgonzolą.
Szpinakowo-gruszkowe pęczotto z gorgonzolą – składniki (2 porcje):
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak,
- świeży lub mrożony szpinak, 350g,
- 1 biała cebulka,
- 1 średnia gruszka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały jogurt naturalny, 150g,
- ser gorgonzola, 60g,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania
- Najpierw w garnuszku ugotuj na sypko kaszę.
- Następnie na rozgrzanym oleju zarumień pokrojoną drobno cebulkę, dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kawałki gruszkę. Całość podsmaż.
- Później dodaj szpinak i podgrzewaj całość kilka minut aby pozbyć się nagromadzonej wody.
- Następnie dodaj jogurt naturalny, gorgonzolę i dopraw do smaku.
- Na koniec całość wymieszaj z ugotowaną na sypko kaszą.
- Gotowe danie podawaj z podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?