Sernik bananowo-orzechowy. Bez dodatku cukru i słodzików, z niskim IG, niskokaloryczny, absolutnie przepyszny!

5.2K

Moi Kochani, wreszcie przyszedł czas, aby podzielić się z Wami przepisem na serniczek, którego mieliście okazję zobaczyć na dodawanych relacjach. Sernik bananowo-orzechowy to jeden z top przepisów, który na pewno pokochacie! Prosty w wykonaniu, delikatnie słodki, bez dodatku cukru i słodzików. Ma niski indeks glikemiczny i nadaje się dla osób z zaburzeniami glikemii. Również jest niskokaloryczny, ma raptem nieco ponad 100 kcal w kawałku. Szczerze polecam! 🙂 Serniczek po upieczeniu możecie przechowywać w lodówce do kilku dni, u nas był 5 🙂 Codziennie jako porcja do południowej kawki 🙂 Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Sernik bananowo-orzechowy

Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):

  • 300g chudego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 2 duże dojrzałe banany,
  • 4 suszone daktyle niesiarkowane, bez pestek,
  • łyżeczka kakao 100%,
  • około 1/5 szklanki gorącej wody.

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucamy do miski banany, twaróg, jajka oraz 3 łyżki masła orzechowego.

Sernik bananowo-orzechowy

Całość bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. Później przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik bananowo-orzechowy

Sernik pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja termoobieg, przez 50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, otwieramy go i pozostawiamy sernik jeszcze na około 10 minut już w wyłączonym piekarniku.

Sernik bananowo-orzechowy
Sernik po wyjęciu z piekarnika

W tym czasie przygotowujemy polewę. Suszone daktyle wrzucamy do naczynia i zalewamy je około 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy na około 5 minut by zmiękły. Następnie dodajemy kakao i całość dokładnie blendujemy. Gotową polewę nakładamy na wierzch ostudzonego serniczka. Dodajemy także kleksy masła orzechowego i za pomocą wykałaczki łączymy dwie masy by powstały efektowne wzory.

Sernik bananowo-orzechowy
Robimy wzorki…:)

Sernik przed podaniem schładzamy w lodówce.

Sernik bananowo-orzechowy
…i gotowe! 🙂

Jedna z 12 porcji, to:
około 111 kcal
Białko: 8,9g
Węglowodany: 8,5g
Tłuszcz: 5,1g
Błonnik pokarmowy: 1,2g
Ładunek glikemiczny: 3,7 (IG = 50,7)

Sernik bananowo-orzechowy

Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!

Moja pierwsza książka już w sprzedaży!

A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂

Słodycze bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij