Tym razem pomysł na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę, czyli coś lekkiego i pysznego. Sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja albo dodatek do śniadania czy obiadu. Oto sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem, która często gości w moim menu. Niewielka ilość składników, a smak fantastyczny! Do tego prosty, czosnkowo-jogurtowy dressing, który idealnie dopełnia całość. Musicie ją wypróbować! 🙂
Sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem – składniki (2 porcje):
- 100g mixu sałat,
- 150g tuńczyka w sosie własnym,
- 1 zielony ogórek,
- 4 łyżki kiełków brokuła.
Dressing:
- 100g jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucamy do miski mix sałat.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę lub plastry ogórka, a także kiełki brokuła oraz odsączonego tuńczyka.
Później przygotowujemy dressing. Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wszystko mieszamy.
Podajemy z kromką najlepiej żytniego chleba.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez pieczywa):
245kcal
Białko: 24,3g
Węglowodany: 7,6g
Tłuszcz: 13,1g
Błonnik pokarmowy: 1,8g
Ładunek glikemiczny: 1,3
Jadacie często sałatki i ryby? Mam nadzieję, że tak! A dlaczego? Bo zarówno warzywa jak i ryby to kluczowe elementy zdrowej diety. Pomimo tego, że dużo mówi się teraz o zanieczyszczeniu wód, to jednak nadal korzyści wynikające ze spożywania ryb przewyższają ewentualne zagrożenia związane z ich konsumpcją.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂