Sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem

1.7K

Tym razem pomysł na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę, czyli coś lekkiego i pysznego. Sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja albo dodatek do śniadania czy obiadu. Oto sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem, która często gości w moim menu. Niewielka ilość składników, a smak fantastyczny! Do tego prosty, czosnkowo-jogurtowy dressing, który idealnie dopełnia całość. Musicie ją wypróbować! 🙂

sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem

Sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem – składniki (2 porcje):

  • 100g mixu sałat,
  • 150g tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 zielony ogórek,
  • 4 łyżki kiełków brokuła.

Dressing:

  • 100g jogurtu naturalnego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucamy do miski mix sałat.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę lub plastry ogórka, a także kiełki brokuła oraz odsączonego tuńczyka.
Później przygotowujemy dressing. Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wszystko mieszamy.
Podajemy z kromką najlepiej żytniego chleba.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez pieczywa):
245kcal
Białko: 24,3g
Węglowodany: 7,6g
Tłuszcz: 13,1g
Błonnik pokarmowy: 1,8g
Ładunek glikemiczny: 1,3

Jadacie często sałatki i ryby? Mam nadzieję, że tak! A dlaczego? Bo zarówno warzywa jak i ryby to kluczowe elementy zdrowej diety. Pomimo tego, że dużo mówi się teraz o zanieczyszczeniu wód, to jednak nadal korzyści wynikające ze spożywania ryb przewyższają ewentualne zagrożenia związane z ich konsumpcją.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij