Tym razem pomysł na pyszny obiad 🙂 Fasolka szparagowa a’la spaghetti. Sos pomidorowy przygotowany jak do klasycznego dania z makaronem, ale zamiast makaronu wykorzystałam fasolkę szparagową. Wyszło przepysznie! Dzięki takiej modyfikacji danie zyskało na zawartości białka, a także uzyskałam niski ładunek glikemiczny. Taki obiad to wspaniała propozycja dla wszystkich osób zmagających się z insulinoopornością. Serdecznie polecam! 🙂

Składniki (1 porcja):
- fasolka szparagowa zielona 200g (u mnie mrożona),
- passata pomidorowa, 1 szklanka,
- 1/2 cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- mięso mielone wołowe, 100g (jeśli chcesz, możesz użyć mięsa drobiowego),
- ser parmezan tarty, 1 łyżka,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, majeranek, bazylia, suszona papryka.
Sposób przygotowania
Najpierw fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie cebulkę i czosnek posiekaj. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz masło klarowane i krótko przesmaż warzywa. Później dodaj także mięso i dopraw majerankiem, bazylią, papryką, solą i pieprzem. Przesmaż. Na koniec zalej całość passatą pomidorową i wymieszaj. Gotuj sos przez około 15 minut. Ugotowaną fasolkę wyłóż na talerz i polej ją sosem. Na koniec danie posyp parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 449 kcal
Białko: 29,5 g
Węglowodany: 31,5 g
Tłuszcz: 24,9 g
Błonnik pokarmowy: 11,5 g
Ładunek glikemiczny: 4,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂