Fasolka szparagowa a’la spaghetti

1.9K

Tym razem pomysł na pyszny obiad 🙂 Fasolka szparagowa a’la spaghetti. Sos pomidorowy przygotowany jak do klasycznego dania z makaronem, ale zamiast makaronu wykorzystałam fasolkę szparagową. Wyszło przepysznie! Dzięki takiej modyfikacji danie zyskało na zawartości białka, a także uzyskałam niski ładunek glikemiczny. Taki obiad to wspaniała propozycja dla wszystkich osób zmagających się z insulinoopornością. Serdecznie polecam! 🙂

Fasolka szparagowa a'la spaghetti

Składniki (1 porcja):

  • fasolka szparagowa zielona 200g (u mnie mrożona),
  • passata pomidorowa, 1 szklanka,
  • 1/2 cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • mięso mielone wołowe, 100g,
  • ser parmezan tarty, 1 łyżka,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, majeranek, bazylia, suszona papryka.

Sposób przygotowania

Najpierw fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie cebulkę i czosnek posiekaj. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz masło klarowane i krótko przesmaż warzywa. Później dodaj także mięso i dopraw majerankiem, bazylią, papryką, solą i pieprzem. Przesmaż. Na koniec zalej całość passatą pomidorową i wymieszaj. Gotuj sos przez około 5 minut. Ugotowaną fasolkę wyłóż na talerz i polej ją sosem. Na koniec danie posyp parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 529kcal
Białko: 29,5g
Węglowodany: 31,5g
Tłuszcz: 33,9g
Błonnik pokarmowy: 11,5g
Ładunek glikemiczny: 8,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij