Czas na jajecznicę w nieco innej odsłonie. Przed Wami pomidorowa jajecznica z fetą. Bardzo delikatna, aromatyczna i pyszna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. W odróżnieniu od klasycznej jajecznica, musimy ją nieco dłużej smażyć z uwagi na utracony sok z pomidorów. W efekcie jajka ścinają się właśnie w nim i powstaje coś bardzo delikatnego 🙂
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- 2 pomidory,
- 1/2 cebulki,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 30g sera feta,
- łyżka kiełków rzodkiewki,
- szczypta soli, czarnego pieprzu, suszonego oregano i bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj cebulkę, a pomidory pokrój w kostkę. Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przesmaż warzywa wraz z przyprawami. Po chwili wbij jajka i smaż jak klasyczną jajecznicę. Mieszaj co jakiś czas. Gdy jajka będą już prawie ścięte, to na koniec dodaj rozkruszoną fetę. Gotową jajecznicę podawaj z ulubionymi kiełkami.
Danie to:
około 349 kcal
Białko: 20,4g
Węglowodany: 20,3g
Tłuszcz: 21,6g
Błonnik pokarmowy: 5,2g
Ładunek glikemiczny: 3,5 (IG = 23,5)
A Wy co najchętniej jadacie o poranku? Posiłki na bazie jaj, czy może coś bardziej węglowodanowego, np. owsianki, czy jaglanki? 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂