Schab pieczony w pomarańczach to propozycja obiadowa. Warto spróbować, bo pewnie wielu z Was nigdy nie jadła takiego dania 🙂 U mnie też zagościło ono pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Rodzince smakowało, a to jest najważniejsze 🙂 Przepis jest bardzo łatwy, zachęcam do wypróbowania.
Schab pieczony w pomarańczach – składniki (2 porcje):
- wieprzowina, schab surowy bez kości, 300g,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka masła klarowanego,
- marchew, 4 sztuki,
- 3 pomarańcze,
- szczypta curry i pieprzu cytrynowego.
Schab pieczony w pomarańczach – sposób przygotowania
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Następnie mięso pokrój w średniej grubości plastry i dopraw odrobiną curry oraz pieprzem cytrynowym.
- Rozgrzej na patelni oliwę i masło i krótko obsmaż mięso.
- Później marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Obsmażone mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i nałóż na nie obraną i pokrojoną w plastry jedną pomarańczę.
- Przy schabie poukładaj pokrojone w plastry marchewki.
- Na koniec całość zalej sokiem z pozostałym dwóch pomarańczy.
- Piecz przez około 20 – 30 minut.
Choć przyznam szczerze, że nie jestem zwolenniczką połączenia mięs ze słodkimi owocami, to jednak ta kombinacja przypadła mi do gustu 🙂
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?
Takiego połączenia przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałem. Musi ciekawie smakować schab w duecie z pomarańczami.