Schab pieczony w pomarańczach

831

Schab pieczony w pomarańczach to propozycja obiadowa. Warto spróbować, bo pewnie wielu z Was nigdy nie jadła takiego dania 🙂 U mnie też zagościło ono pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Rodzince smakowało, a to jest najważniejsze 🙂 Przepis jest bardzo łatwy, zachęcam do wypróbowania.

schab pieczony w pomarańczach

Schab pieczony w pomarańczach – składniki (2 porcje):

  • wieprzowina, schab surowy bez kości, 300g,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • marchew, 4 sztuki,
  • 3 pomarańcze,
  • szczypta curry i pieprzu cytrynowego.

Schab pieczony w pomarańczach – sposób przygotowania

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Następnie mięso pokrój w średniej grubości plastry i dopraw odrobiną curry oraz pieprzem cytrynowym.
  3. Rozgrzej na patelni oliwę i masło i krótko obsmaż mięso.
  4. Później marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.
  5. Obsmażone mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i nałóż na nie obraną i pokrojoną w plastry jedną pomarańczę.
  6. Przy schabie poukładaj pokrojone w plastry marchewki.
  7. Na koniec całość zalej sokiem z pozostałym dwóch pomarańczy.
  8. Piecz przez około 20 – 30 minut.

Choć przyznam szczerze, że nie jestem zwolenniczką połączenia mięs ze słodkimi owocami, to jednak ta kombinacja przypadła mi do gustu 🙂

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Join the Conversation

  1. Takiego połączenia przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałem. Musi ciekawie smakować schab w duecie z pomarańczami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij