Miłośnicy rozgrzewających, sycących i wytrawnych śniadań – tym razem coś dla Was! Szakszuka z serową nutką to genialna w smaku propozycja na nadchodzące, coraz chłodniejsze poranki. Osobiście uwielbiamy ją wraz z mężem. Jeśli należycie do grona osób stosujących mój gotowy jadłospis low carb, to możecie włączyć to danie do tygodniowej rozpiski, bo wpisuje się w nią idealnie. Ale oczywiście nie trzeba stosować diety niskowęglowodanowej, aby móc cieszyć się smakiem poniższego przepisu, zatem serdecznie zapraszam każdego do wypróbowania tych pyszności.
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- 1/2 cebuli,
- 3 średnie pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych),
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 30g sera grana padano,
- szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano.
Sposób przygotowania
Najpierw na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj pokrojone pomidory i dopraw całość. Przesmaż, a następnie duś aż pomidory się rozpadną. Później zrób na środku patelni wgłębienie na jajka. Wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką. Gdy jajka zaczną się ścinać posyp całość startym serem. Danie trzymaj na patelni aż ser się nieco rozpuści. Gotową szakszukę posyp szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂
DANIE TO:
około 481kcal
Białko: 28,4g
Węglowodany: 29,2g
Tłuszcz: 29,4g
Błonnik pokarmowy: 7,6g
Ładunek glikemiczny: 5,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂