Łapcie przepis na najprostszy i najszybszy orzeźwiający koktajl jagodowo – bananowy! Uwielbiam go za smak i cudowny kolor 🙂 Jestem wielką fanką przeróżnych połączeń koktajlowych, ale owocowe moim zdaniem są zdecydowanie najsmaczniejsze. Wszystko, czego potrzebujesz, aby je zrobić to blender i wybrane składniki. To takie proste i pyszne i zdrowe!
Dlaczego warto jeść jagody?
Zanim przejdziemy do przepisu, najpierw kilka słów o tym, co czyni jagody tak wspaniałymi owocami 🙂
- są niskokaloryczne, mają zaledwie 50 kcal w 100g,
- znajdziemy w nich cenny błonnik pokarmowy, selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy: A, B, C oraz K,
- znajdziemy w nich luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok,
- posiadają właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność,
- są owocami polecanymi cukrzykom i osobom z insulinoopornością, gdyż wykazują właściwości hipoglikemiczne (obniżające cukier),
- wpływają korzystnie na stężenie cholesterolu,
- ich regularne spożycie zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu,
- są pomocne podczas biegunki.
Składniki (1 porcja):
- 1 dojrzały banan,
- garść mrożonych jagód (lub świeżych w sezonie),
- 4 łyżki otrębów owsianych,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe! 🙂
Koktajl to:
około 227 kcal
Białko: 7,4g
Węglowodany: 51,8g
Tłuszcz: 4,7g
Błonnik pokarmowy: 10,4g
Ładunek glikemiczny: 21,0 (IG = 50,6)
Tutaj czeka na Was przepis na nietypowy omlet jagodowy 🙂 Gwarantuję, że również zachwyci Cię kolorem i smakiem, warto spróbować!
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂