Tym razem mam dla Was pyszne połączenie klasyki z nutką sezonowości. Otóż cukinia jest teraz wszechobecna więc zdecydowanie warto dodawać ją do wielu potraw. Jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym bardzo sycącym. Warto wiedzieć, że jest ona dobrym źródłem witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia i dobrej odporności. Mizeria z cukinią – wspaniały dodatek do letnich obiadów poleca się na te upalne dni. Zapraszam do prostego przepisu prosto z kuchni mojej drugiej Mamy.


Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 małe ogórki,
- cebulka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 150g jogurtu greckiego,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw kroimy cukinię w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na chwilkę. Następnie odsączamy z nadmiaru soku. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, a cebulkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy także drobno posiekany szczypiorek. Na koniec mieszamy warzywa z jogurtem greckim i doprawiamy szczyptą soli i pieprzem.
Taka mizeria to idealny dodatek do letnich obiadów.
Smacznego! 🙂
Ten przepis z pewnością pojawi się w moim sezonowym jadłospisie rodzinnym nad którym właśnie pracuję. Mam nadzieję, że uda mi się go skończyć przed weekendem. A póki co serdecznie zachęcam do korzystania z wersji wiosennej, która również obfituje w dostępne teraz sezonowe warzywa i owoce. Jadłospis znajdziecie w moim sklepie.
MIZERIA TO:
około 294kcal
Białko: 25,1g
Węglowodany: 32,8g
Tłuszcz: 9,4g
Błonnik pokarmowy: 7,7g
Ładunek glikemiczny: 5,4
Spróbuj także:
- pasztet z cukinii,
- cukiniowa zapiekanka z fetą – antyzapalna,
- brownie z cukinii,
- cukinia zapiekana w aromatycznym parmezanie.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂