Sezon na rabarbar w pełni, warto z niego skorzystać 🙂 Rabarbar, choć jest warzywem, to jednak idealnie komponuje się w deserach. Im ma bardziej czerwone łodygi, tym jest słodszy. Poza walorami smakowymi rabarbar posiada także wiele wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, E, A oraz fosforu i potasu. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę, którą zrobicie w zaledwie 20 minut. Kokosowa tarta z musem rabarbarowym to naprawdę pyszne i bardzo lekkie ciasto. Osłodzone oczywiście tylko owocami. bez cukru, bez słodzików. Czyli tak, jak lubię najbardziej 🙂 Serdecznie polecam!
Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji):
- 120g mąki kokosowej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 2 gruszki,
- płaska łyżeczka agaru (można zastąpić żelatyną),
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- odrobina oleju kokosowego i papier do pieczenia do wyłożenia foremki.
Sposób przygotowania
Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie dodaj do niej jajka i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie zbite, to dodaj około dwie łyżki gorącej wody. Gotowym ciastem wyłóż formę. Ja foremkę wcześniej wysmarowałam delikatnie olejem kokosowym i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto można rozłożyć zwilżonymi dłońmi, będzie łatwiej.
Przygotowany spód do tarty włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, i piecz przez około 10-12 minut do zarumienienia.
Później do garnuszka włóż pokrojony w kostkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Dodaj około 1/2 szklanki wody i agar.
Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż owoce się rozpadną, a agar całkowicie rozpuści. Mieszaj w trakcie. Gotowy mus owocowy wyłóż na upieczony spód. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni i posyp nimi wierzch ciasta.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 107kcal
Białko: 2,4g
Węglowodany: 7,7g
Tłuszcz: 8,1g
Błonnik pokarmowy: 3,1g
Ładunek glikemiczny: 2,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂