Truskawki! Pyszne owoce, którym ciężko się oprzeć, prawda? I bardzo dobrze. Bo to nie tylko słodkie letnie przekąski, ale przede wszystkim bardzo wartościowy produkt, który świetnie smakuje i ma również wiele właściwości zdrowotnych. Akurat sezon na te wspaniałe owoce trwa w najlepsze więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko namówić Was do wykorzystania ich w swojej kuchni. Z poniższego artykułu dowiecie się dlaczego warto jeść truskawki. Serdecznie zapraszam 🙂
Dlaczego warto jeść truskawki? Poznaj ich walory zdrowotne.
Truskawki są bogate w pektyny, zawierają sporo witaminy C, a także witaminę B1, B2 i PP. Znajdziemy w nich także wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, oraz mangan. Informacja, która cieszy najbardziej, to fakt, że mają niewiele kalorii i z powodzeniem mogą być konsumowane na dietach redukcyjnych.
Te pyszne owoce są źródłem przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które osłabiają system immunologiczny. Możemy stwierdzić, że jedząc truskawki stajemy się bardziej odporni na choroby i starzenie się.
Dzięki zawartości pektyn i soli mineralnych truskawki pobudzają pracę jelit i oczyszczają je z zalegających resztek. Zapobiegając zaparciom, chronią przed nowotworem jelita grubego. Zawierają też kwas elagowy i kwercetynę, które wspomagają system naprawczy organizmu.
Duża zawartość witaminy C, silnego antyoksydantu, zapobiega utlenianiu “złego” cholesterolu, dzięki czemu spowalnia rozwój miażdżycy. Może się to przyczynić do niższego ryzyka wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Witamina C wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych.
Truskawki poprawiają także tempo przemiany materii, a dzięki dużej zawartości żelaza oraz witaminy C, która wzmacnia jego wchłanianie, działają krwiotwórczo, co jest istotne szczególnie dla kobiet i dzieci.
Jak widać, truskawki są nie tylko smaczne ale także bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Wniosek jest tylko jeden – jedzmy je jak najczęściej! 🙂
Ciekawostka
Mrożone truskawki zawierają tą samą ilość składników odżywczych co świeże, zatem poza sezonem warto sięgnąć po mrożone owoce.
Źródło:
Paul Pitchford: “Odżywianie dla zdrowia”, Galaktyka, 2008.
Oto kilka pysznych przepisów z wykorzystaniem truskawek:
- serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami,
- kasza manna z musem truskawkowym,
- pudding chia z truskawkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂