Moi Kochani, czas na kolejne pyszności! 🙂 Tym razem coś, co sprawdzi się jako kolacja na ciepło, obiad, a nawet śniadanie. Zapiekanka na pełnoziarnistej tortilli, którą w zasadzie możecie wypełnić takimi dodatkami, na jakie macie ochotę. Ja przygotowałam dla Was propozycję z fasolką szparagową, papryką i wędliną. Ale możecie spróbować także w wersji z np. tuńczykiem i czerwoną cebulką, albo z samymi warzywami. Tutaj ogranicza Was tylko wyobraźnia. Całe danie jest proste w wykonaniu, czyli takie, jakie lubię najbardziej 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 tortilla pełnoziarnista,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 jajka,
- 1/2 kulki mozzarelli light (około 60g),
- 2 plastry wędliny z indyka,
- garść fasolki szparagowej mrożonej,
- 1/2 żółtej papryki,
- szczypta suszonego oregano i suszonej bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw placek tortilli posmaruj koncentratem pomidorowym. Później paprykę pokrój w kostkę. Następnie paprykę i mrożoną fasolkę podgrzej na patelni, aby fasolka była całkowicie rozmrożona (jest to ważne, by podczas zapiekania tortilla nie była zmoczona od warzyw).
Później naczynie do zapiekania wyłóż plackiem tortilli. Wybierz naczynie takich rozmiarów, by brzegi tortilli były zawinięte. Na środek placka nałóż warzywa oraz kawałki wędliny.
Całość zalej rozbełtanymi jajkami. Na koniec nałóż kawałki mozzarelli i oprósz ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, funkcja góra-dół, na około 30 minut.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 281 kcal
Białko: 26,5g
Węglowodany: 23,7g
Tłuszcz: 9,1g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 5,8g (IG = 30,5)
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂