Proste, pyszne i zdrowe desery to coś, w czym się lubuję! A jeśli dodatkowo mają niski ładunek glikemiczny i nadają się dla osób z insulinoopornością, to tym bardziej! 🙂 Dziś mam dla Was deser jogurtowo-pomarańczowy z korzenną nutą. Zostało mi nieco przyprawy do piernika więc postanowiłam ją jakoś fajnie wykorzystać. A mieszanka cynamonu, kardamonu i imbiru idealnie pasuje mi do pomarańczy. Dodałam do całości jogurt grecki, który uwielbiam ze względu na wspaniałą konsystencję i delikatnie słodki smak. Na koniec dorzuciłam kilka dodatków i prosty, ekspresowy, zdrowy deser gotowy! Polecam wszystkim 🙂 Małym i dużym 🙂
Składniki (3 porcje):
- jogurt grecki, 300g,
- 1 soczysta pomarańcza,
- łyżeczka przyprawy do piernika bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi),
- 3 łyżeczki płatków migdałowych,
- 3 łyżeczki suszonych jagód goji.
Sposób przygotowania
Najpierw obierz pomarańczę i zblenduj ją z dodatkiem przyprawy piernikowej. Następnie do pucharków nałóż jogurt grecki, a później warstwę pomarańczową. Na koniec ozdób deser płatkami migdałowymi i jagodami goji. To wszystko! Prawda, że deser jest ekspresowy w przygotowaniu? 🙂
*uwaga!
Ten deser smakuje także wybornie w wersji z musem pomarańczowym na ciepło; wówczas wystarczy mus pomarańczowy podgrzać w garnuszku; zapach i smak obłędny, ostrzegam! 🙂
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 184 kcal
Białko: 11,4g
Węglowodany: 19,0g
Tłuszcz: 7,6g
Ładunek glikemiczny: 5,4 (IG = 28,1)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂