Co najchętniej jedzą Wasze dzieciaczki na śniadanie? U nas są to różnego rodzaju placuszki, owsianki i jaglanki. Aksamitnie bananowa manna z sezamem to nasze ostatnie, przepyszne odkrycie 🙂 Robi się ją błyskawicznie, jest rozgrzewająca, smaczna i bogata w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z nasion sezamu. Sezam, podobnie jak inne pestki i ziarna warto mieć w swojej kuchni i dodawać do wielu potraw. O jego cennych właściwościach przeczytacie tutaj. A teraz już zapraszam Was do prostego przepisu na przepyszną kaszkę.
Składniki (1 porcja):
- 3 płaskie łyżki kaszy manny,
- około 3/4 szklanki mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
- 1/2 dojrzałego banana,
- łyżka nasion sezamu,
- kilka borówek do dekoracji.
Sposób przygotowania
Najpierw umieść w garnuszku banana, mleko oraz nasiona sezamu. Całość zblenduj na gładki mus. Gotowy mus podgrzej w garnuszku. Gdy zacznie się gotować, to stopniowo dodawaj kaszę. Całość gotuj na wolnym ogniu i mieszaj aż kasza wchłonie płyn i powstanie gęsty budyń. Podawaj np. z borówkami.
Smacznego! 🙂
PORCJA KASZY TO:
około 322 kcal
Białko: 11,2g
Węglowodany: 51,9g
Tłuszcz: 9,0g
Błonnik pokarmowy: 3,6g
Ładunek glikemiczny: 28,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂