Dziś mam dla Was prosty i szybki sposób na pysznego kurczaka. Nietypowy, grillowany kurczak w kurkumie i sezamie fajnie wzbogaci Wasze rodzinne menu, gwarantuję! Dodatkowo także podniesie walory zdrowotne obiadu. Mięso marynujemy w przeciwzapalnej kurkumie, antygrzybicznym czosnku i bogatym w kwasy tłuszczowe omega-3 białym sezamie. Serdecznie zapraszam Was do przepisu! 🙂
Zanim przejdziemy do przepisu, kilka słów o wykorzystanych składnikach do marynaty kurczaka 🙂
- Kurkuma
Kurkuma jest przyprawa indyjską o cennych właściwościach leczniczych. Jej główny składnik, kurkumina, nadaje przyprawie żółty kolor, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, a także chroni wątrobę przed toksynami. Obniża też poziom cholesterolu i powstrzymuje replikację wirusa HIV-1. U osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów spożywanie kurkuminy (dostępnej jako suplement diety) wzmacnia elastyczność i zmniejsza obrzęki stawów. Kurkuma jest ogrzewająca i gorzka. Jest stosowana w celu poprawienia trawienia, redukowania guzów macicznych, odciążania wątroby, rozpuszczania kamieni żółciowych, zwiększenia elastyczności wiązadeł i uśmierzania bólów menstruacyjnych. Dawkowanie od 1/4 do 1/2 łyżeczki dziennie, jako przyprawa potraw lub przyjmowana w kapsułkach. - Sezam
Bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecytyny, protein, witaminy A, E, z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Zawiera także tłuszcze omega-3 i unikatowe substancje, takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi procesy starzenia. Zawiera około 578 kcal w 100 g. - Czosnek
Czosnek zawiera substancję zwaną alliną, która jest naturalnym antybiotykiem. Jest uważany za jeden z najlepszych naturalnych produktów przydatnych przy zapobieganiu i leczeniu chorób wirusowych. Ma właściwości przeciwgrzybicze.
Grillowany kurczak w kurkumie i sezamie – składniki:
- pierś z kurczaka, 500g,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka kurkumy,
- 3 łyżki białego sezamu,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw mięso kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Następnie wrzucamy je do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sezam, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony.
Tak zamarynowanego kurczaka wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Później grillujemy kurczaka na specjalnie przeznaczonej do tego patelni. Ja polecam grillować mięso na papierze do pieczenia, dzięki czemu kurczak będzie soczysty i pozbawiony szkodliwych związków powstałych w wyniku grillowania. No i tym sposobem ominie nas także szorowanie patelni.
Mięso grillujemy z dwóch stron przez około 3-5 minut.
Gotowego kurczaka możemy podać np. z ulubioną kaszą i warzywami.
Smacznego! 🙂
Porcja 120g tak przygotowanego mięsa z dodatkiem 30g kaszy kuskus, 150g mixu mrożonych warzyw przygotowanych na łyżce oliwy z oliwek i startej 1 marchewce, to:
około 540kcal
Białko: 38,4g
Węglowodany: 52,7g
Tłuszcz: 19,2g
Błonnik pokarmowy: 10,1g
Ładunek glikemiczny: 21,6
Spróbuj także:
- rybka w sosie kokosowo-cytrynowym,
- gulasz z indyka z papryką i pieczarkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂