Sezamki sklepowe mają niestety to do siebie, że często w ich składzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy, który jak wiadomo zdrowy nie jest. Na szczęście, sklepowe słodkości można ominąć szerokim łukiem i przygotować takie pyszne sezamki samemu w domu. Potrzebujemy tylko dwa składniki: nasiona sezamu oraz miód 🙂 Domowe sezamki zasmakują szczególnie małym łasuchom. Polecam! Te małe batoniki świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas dłuższych wycieczek rowerowych. Z pewnością dodadzą energii! 🙂
Domowe sezamki – składniki:
- 1 szklanka sezamu,
- około 5 łyżek płynnego prawdziwego miodu.
Sposób przygotowania
Najpierw sezam wsypujemy do miseczki, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.
Następnie wykładamy blaszkę do pieczenia papierem i nakładamy na nią sezamową masę. Równomiernie rozsmarowujemy masę (polecam użyć namoczoną łyżkę/nóż/wałek). Grubość masy jest uzależniona od naszych preferencji.
Następnie przykrywamy masę papierem do pieczenie i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Później po upływie tego czasu, czekamy, aż masa lekko ostygnie i wtedy możemy nożem (lub nożem do pizzy) nadać kształt gotowym sezamkom.
Domowe sezamki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂