Spaghetti z mozzarellą i oliwkami – proste i pyszne

1.8K

Makaron to chyba jedna z częściej wybieranych opcji obiadowych. Gdy układam menu moim podopiecznym i akurat nie ma dania z makaronem, to otrzymuję prośbę, aby uwzględnić takie następnym razem. Nie ma co się oszukiwać – kochamy makarony! Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i sycące. Dziś mam dla Was spaghetti z mozzarellą i oliwkami, to jedno z moich ulubionych dań w stylu włoskim. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂

spaghetti z mozzarellą i oliwkami

Składniki (1 porcja):

  • pełnoziarnisty makaron spaghetti, 60g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść oliwek,
  • 1/2 cebulki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 kulki mozzarelli (około 60g),
  • garść rukoli,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw makaron ugotuj według instrukcji z opakowania. W tym czasie podsmaż na oliwie posiekaną cebulkę i czosnek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Później dodaj także ugotowany i odcedzony makaron. Następnie dorzuć kawałki mozzarelli i oliwki. Wszystko mieszaj i trzymaj na patelni tak długo, aż ser się rozpuści. Na koniec dopraw danie ziołami prowansalskimi. Gotowe spaghetti podawaj na rukoli.

PORCJA MAKARONU TO:
około 562kcal
Białko: 24,9g
Węglowodany: 58,9g
Tłuszcz: 27,7g
Błonnik pokarmowy: 8,5g
Ładunek glikemiczny: 22,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij