Makaron to chyba jedna z częściej wybieranych opcji obiadowych. Gdy układam menu moim podopiecznym i akurat nie ma dania z makaronem, to otrzymuję prośbę, aby uwzględnić takie następnym razem. Nie ma co się oszukiwać – kochamy makarony! Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i sycące, oczywiście pod warunkiem, że połączymy go z odpowiednimi dodatkami. Dziś mam dla Was spaghetti z mozzarellą i oliwkami, to jedno z moich ulubionych dań w stylu włoskim. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂
Składniki (1 porcja):
- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti, 50g (masa suchego makaronu),
- 2 ząbki czosnku,
- garść oliwek,
- 1/2 cebulki,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1/2 kulki mozzarelli (około 60g),
- garść rukoli,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw makaron ugotuj według instrukcji z opakowania. W tym czasie podsmaż na oliwie posiekaną cebulkę i czosnek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Później dodaj także ugotowany i odcedzony makaron. Następnie dorzuć kawałki mozzarelli i oliwki. Wszystko mieszaj i trzymaj na patelni tak długo, aż ser się rozpuści. Na koniec dopraw danie ziołami prowansalskimi. Gotowe spaghetti podawaj na rukoli.
PORCJA MAKARONU TO:
około 482 kcal
Białko: 23,5g
Węglowodany: 51,6g
Tłuszcz: 22,4g
Błonnik pokarmowy: 7,6g
Ładunek glikemiczny: 16,4 (średni), ale indeks glikemiczny 37,4 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂