Spaghetti z mozzarellą i oliwkami – proste i pyszne

4.3K

Makaron to chyba jedna z częściej wybieranych opcji obiadowych. Gdy układam menu moim podopiecznym i akurat nie ma dania z makaronem, to otrzymuję prośbę, aby uwzględnić takie następnym razem. Nie ma co się oszukiwać – kochamy makarony! Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i sycące, oczywiście pod warunkiem, że połączymy go z odpowiednimi dodatkami. Dziś mam dla Was spaghetti z mozzarellą i oliwkami, to jedno z moich ulubionych dań w stylu włoskim. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂

spaghetti z mozzarellą i oliwkami

Składniki (1 porcja):

  • pełnoziarnisty makaron typu spaghetti, 50g (masa suchego makaronu),
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść oliwek,
  • 1/2 cebulki,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 kulki mozzarelli (około 60g),
  • garść rukoli,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw makaron ugotuj według instrukcji z opakowania. W tym czasie podsmaż na oliwie posiekaną cebulkę i czosnek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Później dodaj także ugotowany i odcedzony makaron. Następnie dorzuć kawałki mozzarelli i oliwki. Wszystko mieszaj i trzymaj na patelni tak długo, aż ser się rozpuści. Na koniec dopraw danie ziołami prowansalskimi. Gotowe spaghetti podawaj na rukoli.

PORCJA MAKARONU TO:
około 482 kcal
Białko: 23,5g
Węglowodany: 51,6g
Tłuszcz: 22,4g
Błonnik pokarmowy: 7,6g
Ładunek glikemiczny: 16,4
(średni), ale indeks glikemiczny 37,4 (niski)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij